Business Internaţional

Comisia Europeană propune alocarea a 100 mld. euro pentru cercetare şi inovare în perioada 2021-2027

Comisia Europeană propune alocarea a 100 mld. euro...

Autor: Cristina Bellu

08.06.2018, 14:05 105

Comisia Europeană propune alocarea a 100 de miliarde de euro pentru cercetare şi inovare în cadrul următorului buget pe termen lung al UE, prevăzut pentru perioada 2021-2027, Orizont Europa fiind cel mai ambiţios program pentru cercetare şi inovare de până acum.

„Investiţiile în cercetare şi inovare reprezintă investiţii în viitorul Europei. Finanţarea din partea UE a permis unor echipe interdisciplinare din diferite ţări să colaboreze şi să facă descoperiri inimaginabile, transformând Europa într-un lider de talie mondială în domeniul cercetării şi inovării.”, spune Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei, responsabil pentru locuri de muncă, creştere, investiţii şi competitivitate.

Alocarea bugetară de 100 de miliarde euro propusă pentru perioada 2021-2027 include 97,6 miliarde euro pentru programul Orizont Europa, dintre care 3,5 miliarde euro vor fi alocate fondului InvestEU, şi 2,4 miliarde euro programului pentru cercetare şi formare al Euratom, care finanţează activităţile de cercetare şi de formare în domeniul siguranţei şi securităţii nucleare şi al radioprotecţiei.

„Orizont 2020 este una dintre cele mai importante poveşti de succes ale Europei. Noul program Orizont Europa are obiective şi mai ambiţioase. În acest context, dorim să creştem finanţarea pentru Consiliul European pentru Cercetare în vederea consolidării poziţiei de lider a UE pe plan mondial în domeniul ştiinţei şi să implicăm cetăţenii prin stabilirea unor noi misiuni ambiţioase pentru cercetarea europeană. Propunem, de asemenea, un nou Consiliu European pentru Inovare în vederea modernizării finanţării pentru inovarea revoluţionară în Europa”, adaugă Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, ştiinţă şi inovare.

Aproximativ două treimi din creşterea economică a Europei în ultimele decenii a fost generată de inovare. Este de aşteptat ca programul Orizont Europa să genereze cunoştinţe şi tehnologii noi şi sporite, să promoveze excelenţa ştiinţifică şi să aibă efecte pozitive asupra creşterii economice, a schimburilor comerciale şi a investiţiilor, precum şi un impact social şi de mediu semnificativ.

Fiecare euro investit în cadrul programului ar putea genera un profit de până la 11 euro, în termeni de PIB, de-a lungul unei perioade de 25 de ani. Se preconizează că investiţiile Uniunii în C&I vor genera în mod direct o creştere estimată de până la 100.000 de locuri de muncă în activităţi de C&I în „etapa de investiţii” (2021-2027).
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO