Comisia Europeană propune un proiect de lege pentru a combate schemele offshore

19 iun 2017 Autor: Anca Olteanu

Comisia Europeană (CE) va publica, miercuri, un proiect de lege prin care va obliga instituţiile de intermediere financiară precum băncile, contabilii şi firmele de avocatură să raporteze imediat schemele offshore de evitare a plăţii taxelor, potrivit The Guardian.

Cei care creează şi promovează structuri de evitare a taxelor vor avea la dispoziţie 5 zile lucrătoare pentru a depune documentele la autoritatea locală fiscală, potrivit unei versiuni a propunerii Comisiei Europene care a intrat în posesia The Guardian.

Termenul de cinci zile este valabil din momentul în care schema a devenit disponibilă pentru client. În cazul în care sunt mai mulţi intermediari, unul va trebui să fie responsabil pentru prezentarea schemei. În situaţia în care toţi intermediarii din lanţ au sediul în afara Uniunii Europene, obligaţia de a dezvălui schema îi revine clientului.

Obiectivul final este de a crea un mecanism care să descurajeze intermediarii acestor acorduri.

Noile reglementări vor intra în vigoare din 2019 şi vizează schemele transfrontaliere care implică cel puţin o ţară, în contextul în care una dintre jurisdicţii este în Europa.

Toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să anunţe, odată la trei luni, detalii despre dezvăluirile schemelor de evitare a taxelor.

Mai mult, va fi creat un registru central pentru evitarea schemelor, la care vor avea acces toate statele membre.

Cercetările evidenţiază faptul că, la nivel global, majoritatea intermediarilor au sediul în Hong Kong, Marea Britanie şi Statele Unite. Un alt studiu care conţine informaţii din Panama Papers a identificat 140 de intermediari care au legătură cu entităţi offshore. Aproape 90% din aceastea au un birou, o sucursală sau un afiliat în Europa.

 

 
Cuvinte cheie:
COMISIA EUROPEANĂ
, OFFSHORE
, PROIECT DE LEGE
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide