Business Internaţional

Comisia Europeană vrea un fond de bailout pentru zona euro de 2.000 de miliarde de euro

Comsia Europeană vrea un fond de bailout pentru zona euro de 2.000 de miliarde de euro

Autor: Bogdan Cojocaru

14.10.2011, 00:04 368

Oficialii Comisiei Europene exa­minează modalităţi de a majora fondul de bailout al zonei euro, Fondul Euro­pean de Stabilitate Financiară, aproape de cele 2.000 mld. euro cerute de SUA şi Marea Britanie fără a cond­iţiona creş­terea de ratificare din partea sta­telor din zona euro.

Planurile fac parte din strategia CE, prezentată de preşedintele instituţiei Jose Manuel Barroso, pentru a asigura stabilitatea şi creşterea economică în Europa, scrie The Guardian.

Planurile Comisiei Europene pre­văd, de asemenea, ca succesorul perma­nent al FESF, Mecanismul European de Stabilitate Financiară, să fie instalat cu un an mai devreme, la mijlocul lui 2012. Franţa consideră că fondul ar trebui transformat în bancă pentru a i se putea astfel creşte capacitatea finan­ciară, scrie Reuters.

Fondul a fost înfiinţat în mai 2010 după ce Grecia a fost nevoită să ceară aju­tor financiar extern. La acea pe­rioadă avea la bază garanţii de 440 mld. euro şi o capacitate de creditare de 250 mld. euro, prea mică pentru a face faţă potenţialelor pericole. În martie, capa­citatea a fost majorată la 440 mld. euro, iar garanţiile la 726 mld. euro. Cu spectrul căderii financiare a Italiei şi a altor state vulnerabile din zona euro, pieţele şi unii lideri europeni fac pre­siuni pentru creşterea puterii de foc a FESF, idee respinsă cu tărie de Ger­mania. În vara acestui an liderii euro­peni au stabilit înzestrarea facilităţii cu puteri mai mari, printre care aceea de a recapitaliza băncile şi de a achiziţiona obliga­ţiuni de pe pieţe. Acti­varea noilor atribuţii a fost condiţi­o­nată de apro­ba­rea de către gu­verne. Ultimul obstacol în calea activării, Slovacia, a fost înlă­turat atunci când guvernul şi-a asigurat sprijinul politicenilor pentru ratificare, după ce adoptarea a fost respinsă marţi.

Autoritatea Bancară Europeană a cerut europenilor să ia în consi­derare posi­bilitatea ca FESF să reducă presiu­nile cu care se confruntă finanţele gu­ver­­nelor naţionale prin garantarea di­rectă a datoriilor bancare la nivel euro­pean, potrivit publicaţiei irlandeze The Post.

Practic, FESF ar curăţa portofoliile băn­cilor de obligaţiunile problematice pentru a înlătura temerile pieţelor pri­vind efectul nociv al datoriilor suvera­ne. În cele din urmă, eventualele pier­deri care rezultă din restructurarea datoriilor vor fi suportate de statele care contri­buie la FESF şi implicit de contribuabili.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO