Business Internaţional

Compania care a transformat Dubaiul intr-un imperiu al constructiilor extravagante este ingropata in datorii

26.11.2009, 23:10 1388

Dubai World negociaza cu creditorii sai pentru a extindeperioada de rambursare a datoriilor, printre acestea nu ma randu-sesi obligatiunile islamice emise de subsidiara sa imobiliara Nakheelcu termen de scadenta la 14 decembrie, potrivit departa mentului definante din Dubai, scrie Bloomberg.

Agentiile de evaluare financiara Moody's si Standard &Poor's au revizuit in scadere ratingurile catorva companii de statdin Dubai, pe fondul incertitudinilor legate de rambursareadatoriilor. "Extinderea termenelor de scadenta ale obligatiuniloremise de Nakheel alimenteaza nesiguranta de pe piata in ceea cepriveste ordinea de rambursare a datoriilor. Dubaiul pare disperat,iar pietele sunt ingrijorate, intrucat capacitatea de plata aemiratului ar putea scadea pe termen lung in loc sa creasca", adeclarat Rachel Ziemba, analist pentru Roubini Global Economics,firma economistului ce a anticipat criza financiara NourielRoubini.

Restructurarea datoriilor celui mai mare debitor din emirat siamanarea platii acestora ar putea semnala o redefinire mai ampla apeisajului corporatist din Dubai.

Dubai World este una dintre cele trei mari companii de stat dinemiratul arab, alaturi de Dubai Holding si Investment Corporationof Dubai.

Dubai Word detine si operatorul de porturi Dubai Port World,care are activitati si in Romania, dar aceasta divizie nu esteimplicata in programul de restructurare a datoriilor grupului.

"Nu sunt in masura sa comentez. Numai guvernul din Dubai, carecontroleaza Dubai World, poate sa ofere comentarii. Dubai PortWorld Constanta nu este decat o umbrela a Dubai World", a spus RadoAntolovic, directorul general al Dubai Port World Constanta.

Dubaiul are datorii de 80 mld. dolari

Emiratul Dubai a acumulat datorii de peste 80 mld. dolari (53,3mld. euro) in conditiile in care in ultimii ani si-a extinsprezenta in domeniul bancar, imobiliar si al transporturilor.

Pentru bancile care au finantat ascensiunea rapida a emiratului,moratoriul cerut de autoritati demonstreaza ca Abu Dhabi, cel maimare si mai prosper regat din Emiratele Arabe Unite, nu mai estedispus sa ofere sprijin neconditionat pentru ceilalti membri aifederatiei.

Dubai World avea active totale in valoare de 99,6 mld. dolari(66,3 mld. euro) la finalul anului trecut si venituri de 14,2 mld.dolari (9,5 mld. euro), in timp ce datoriile sale se ridicau la 59mld. dolari (39,3 mld. euro), adica aproape trei sferturi dindatoriile totale ale guvernului de la Dubai.

Nakheel, divizia de imobiliare, este dezvoltatorul insuleiartificiale in forma de frunza de palmier si al complexului TheWorld.

De la boom la probleme financiare

Dubaiul a fost pentru mult timp epicentrul boom-ului economicdin regiunea Golfului Persic. Investitiile bazate pe castigurileobtinute din industria petroliera si apetitul ridicat pentruspectaculos au culminat in vara lui 2008, cand pretul barilului depetrol a urcat la 140 dolari. La putin timp insa, criza declansatala nivel mondial a ajuns si in Orientul Mijlociu, punand punctcresterii fulminante din Dubai.

Dubai, al doilea mare regat din cele sapte care alcatuiescEmiratele Arabe Unite si locul unde pot fi intalnite cea mai inaltacladire, Burj Dubai (818 metri), dar si cele mai impresionanteinsule artificiale din lume, a inregistrat una dintre cele maisevere corectii imobiliare la nivel mondial dupa ce preturilelocuintelor s-au injumatatit fata de varful din 2008, potrivitDeutsche Bank. Creditorul elvetian UBS se asteapta ca preturile dinsectorul imobiliar din Dubai sa mai inregistreze o scadere de 30%in perioada urmatoare.

Imobiliarele, la pamant

Un numar impresionant de companii detinute integral sau partialde guvernul de la Dubai, printre care si Dubai World sau Emaar,dezvoltatorul celei mai inalte cladiri din lume, au reusit inultimele doua decenii sa alimenteze o crestere spectaculoasa asectoarelor imobiliar, financiar si de transport din emirat.

Chiar daca sute de proiecte imobiliare au fost suspendate sauamanate anul acesta, cladirile a caror constructie nu a fostsistata vor dubla pana in 2011 oferta de spatii de birouri dinDubai, potrivit companiei de consultanta imobiliara ColliersInternational.

Un studiu recent al Colliers arata ca rata de ocupare acladirilor de birouri recent date in folosinta se ridica la doar41%. Totodata, la finalul trimestrului al treilea, preturilepercepute pentru spatiile de birouri si rezidentiale inregistraserao corectie de 58%, respectiv 43%, conform estimarilor realizate deColliers International.

Printre vedetele despre care se spune ca detin proprietatiimobiliare in Dubai se numara si fotbalistul David Beckham sauactorul Brad Pitt.

Problemele Dubaiului au ecou pe burse

Actiunile cotate la bursele europene au inregistrat ieri cel maisever declin din ultimele doua luni, pe fondul ingrijorarii casolicitarea guvernului din Dubai de amanare a platii datoriilorcontractate de Dubai World ar putea anticipa cel mai mare falimentnational dupa cel al Argentinei din 2001, scrie Bloomberg.Actiunile bursei de la Londra, al carei actionar majoritar estebursa din Dubai, a inregistrat cea mai puternica corectie dinultimele trei luni, scazand cu 4,3%. Totodata, indicele europeanDow Jones Stoxx 600 a scazut ieri dimineata cu 2,2%, pana la 242,56puncte, acesta fiind cel mai sever declin zilnic dupa 2 octombrie.Spre pranz, indicele recuperase o parte din scadere, pana la 243,42punte "Posibilitatea aparitiei unor dificultati financiare revine",a explicat Alexandre Iatrides, manager de fond in cadrul KBLRichelieu. Vestile despre situatia din Dubai "renasc temerile pecare pentru o perioada le-am pus deoparte. Acesta ar putea fi noulLehman", a avertizat Iatrides. Piata americana a fost inchisa ierica urmare a sarbatoririi Zilei Recunostintei.

Cu ce se mandreste emiratul

  • Burj Al Arab se numara printre cele mai inalte cladiri la nivelmondial si este totodata cel mai luxos hotel, fiind singurul desapte stele din lume. Considerat a fi bijuteria Dubaiului, hotelula fost dat in folosinta in 2000 si are o inaltime de 322 m.
  • Burj Dubai, a carui constructie urmeaza sa se incheie in 2010,va fi cea mai inalta cladire din lume, cu o inaltime de 818 metri.Bugetul total alocat pentru acest proiect este de 4,1 mld. dolari,iar dezvoltatorul sau este Emaar, detinut in proportie de 32% deguvernul din Dubai.
  • The World este un arhipelag artificial ce numara 300 de insule,construit pentru a simboliza continentele lumii. Dezvoltatorulproiectului este Dubai World.
  • Insulele artificiale in forma de frunza de palmier, construitede Nakheel, subsidiara a Dubai World, vor adauga odata ce vor fifinalizate inca 520 de kilometri la lungimea coastelorDubaiului.
  • Hydropolis va fi primul hotel subacvatic din lume.Dezvoltatorii sai pretind ca va fi clasat la zece stele, iar ocamera va costa circa 5.000 de dolari pe noapte.

Companiile prin care Dubaiul isi investestepetrodolarii

  • Dubai World este o companie care administreaza un portofoliuvast de afaceri si proiecte pentru guvernul din Dubai, fiindinfiintata in urma unui decret semnat in martie 2006 de seiculMohammed bin Rashid Al Maktoum, conducatorul Dubaiului. Printresubsidiarele sale se numara si Dubai Ports World, al treilea mareoperator portuar din lume, si Nakheel, cunoscuta pentru proiecteleimobiliare de amploare.
  • Dubai Holding controleaza 20 de companii din diferite sectoare,de la energie si educatie pana la biotehnologie. Detineparticipatii importante in mai multe firme de notorietateinternationale, printre care si Daimler Chrysler (2%) sau EADS(3,12%), compania-mama a Airbus.
  • Investment Corporation of Dubai este fondul suveran deinvestitii al tarii, implicat in sectoarele financiar, detransporturi, energetic si imobiliar. A fost creat in mai 2006,prin transferul portofoliului de investitii al guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO