Business Internaţional

Companii zombi bântuie prin Europa pentru că băncile slabe nu le lasă să moară. În Germania băncile zombi stau în letargie

În Germania, din cauza lipsei de clienţi, multe dintre băncile de economii locale, cunoscute ca Sparkasse a trebuit să-şi  închidă din birouri sau să fuzioneze cu alte bănci similare, subminându-şi modelul de business.

În Germania, din cauza lipsei de clienţi, multe dintre băncile de economii locale, cunoscute ca Sparkasse a trebuit să-şi închidă din birouri sau să fuzioneze cu alte bănci similare, subminându-şi modelul de business.

Autor: Bogdan Cojocaru

23.11.2017, 00:05 1135
Firmele zombi, companii care şi-ar închide porţile sau ar urma cure drastice de restructurare în economii competitive, au devenit o problemă în economiile dezvolate. Teama este că aceşti morţi vii sug capital care altfel ar putea ajunge la companii mai productive, scrie Bloomberg. 

Un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică explică cum băncile ajută la răspândirea firmelor zombi. Arată cum companiile slabe tind să fie conectate cu băncile slabe care preferă ca mai degrabă să rostogolească sau să restructureze creditele neperformante decât să le declare nerecuperabile şi să le scoată din portofolii. Studiul arată cât de importante sunt eforturile Băncii Centrale  Europene de a reduce creditele neperformante din regiune. Autorităţile de supraveghere au cerut planuri detaliate despre cum creditele neperformante vor fi reduse şi iau în considerare să le ceară băncilor să pună deoparte mai mult capital pentru împrumuturile toxice.

„Pentru a facilita alungarea com­paniilor zombi este important ca balan­ţele contabile ale băncilor să fie solide, ceea ce subliniază nevoia de reca­pi­tali­zări rapide după crize şi de alte mă­suri pen­tru reducerea creditelor neper­formante“, scriu autorii studiului OCDE. „Problema firmelor zombi din Europa ar putea avea, cel puţin în parte, rădăcini în îngăduinţa băncilor.“

Productivitatea slabă contează într-o societate în îmbătrânire cum este cea europeană, unde o populaţie activă din ce în ce mai mică este de aşteptat să sprijine un număr tot mai mare de pensionari. Acest lucru nu va fi realizabil până când tehnologia şi capitalul nu vor putea stoarce din ce în ce mai multă producţie din forţa de muncă şi din capital.

OCDE cercetează de ani buni impactul pe care morţii vii îl au asupra economiei. Organizaţia susţine că zombificarea duce la plasarea inadecvată a capitalului, în condiţiile în care băncile slabe tind să orienteze mai puţin capital către firmele mai sănătoase şi mai productive. Situaţia creează productivitate şi randamente slabe, ceea ce face dificil accesul la creditare chiar şi pentru companiile inovatoare.

De asemenea, autorii studiului spun că, pe lângă forţarea băncilor să-şi reducă creditele neperfor­man­te şi să-şi majoreze capitalul, este nevoie de legi mai eficiente în ceea ce pri­veşte insolvenţa. Nu este o coin­ci­denţă că Italia, ţara euro­pea­nă cu cea mai mare pro­blemă a cre­di­telor neper­for­man­te, şi-a refor­mat luna tre­­cută re­gulile pri­vind falimentul pen­tru a face aplica­bilitatea lor mai ra­pidă şi mai efi­cien­tă.

Băncile ita­lie­ne îşi reduc ex­pu­ne­rea la de­bitorii în insol­venţă, dar încă nu au acţionat asupra creditelor date indi­vi­zilor sau institu­ţiilor care nu-şi vor pu­tea respecta obliga­ţiile.

Germania, cea mai mare economie europeană, are o problemă proprie cu o specie anume de zombi. Cu băncile de retail zombi. Băncile publice de retail din Germania au fost lovite dur de dobânzile mici. Ele reprezintă al treilea pilon al sistemului bancar al acestei ţări, scrie Handelsblatt. Banca locală de economii Neuried, din München, arată ca orice altă subsidiară a celebrului sistem de bănci Sparkasse din Germania. Reţeaua are aproximativ 400 de unităţi, bănci de economii, controlate local. Cu alte cuvinte, la Neuried nu se întâmplă mai nimic. Un funcţionar frunzăreşte nişte hârtii. În vitrine stau agăţate reclame pentru credite ipotecare. Niciun client n-a mai trecut de mult timp pe acolo. Atmosfera somnoroasă este un simptom al crizei reţelei de bănci de economii, unul dintre stâlpii de susţinere ai sistemului bancar german alături de băncile private şi o reţea extinsă de cooperative bancare. Dobânzile mici şi cerinţele  legale costisitoare lovesc dur veniturile Sparkasse în vremuri când creşterea bankingului on-line subminează miezul afacerilor acestui tip de bănci: bankingul de cartier. Băncile mici au răspuns vremurilor grele aşa cum au făcut şi alte instituţii financiare, închizând din sucursale şi fuzionând cu alte bănci. Dar astfel de măsuri au lovit în inima modelului de business al reţelei Sparkasse. Ele sunt bănci care-şi deservesc proprietarii, comunităţile locale. Dacă nu mai sunt prezente local, care mai este scopul afacerii lor?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO