Business Internaţional

Companiile internaţionale revin cu investiţii în Europa

Companiile internaţionale revin cu investiţii în Europa

Eric Schmidt, preşedintele executiv al Google: „Nu ideile lipsesc, ci finanţarea. Când eşti specializat în tehnologie ai nevoie de fonduri, iar acestea trebuie să vină rapid“

10.04.2012, 00:03 853

Marile companii internaţionale, de la coloşii IT la producătorii de medicamente, pariază pe Europa pentru dezvoltare în pofida crizei datoriilor din regiune şi a recesiunii care ameninţă numeroase state, scrie publicaţia franceză Le Figaro.

În Irlanda, stat care a evitat falimentul datorită sprijinului financiar internaţional şi care acum trebuie să respecte tratamentul de austeritate prescris de finanţatori, Micro­soft a investit recent 97 mil. euro pentru mă­rirea unui centru de date din apropierea Du­blinului.

De asemenea, gigantul farma­ceutic ame­rican Eli Lilly va cheltui 330 mil. euro pentru construirea unui centru de producţie în apropiere de Cork.

În Spania, un alt stat luat în colimator de pieţe din cauza pro­blemelor financiare, Dow Chemical, tot un grup american, a alocat 10 milioane de euro pentru dezvoltarea unui centru de cercetare în domeniul desalinizării apei la 80 km de Barcelona. Inginerii de aici caută modalităţi de producere ieftină a apei potabile.

General Electric a investit 30 mil. euro pentru dezvoltarea cercetării în domeniul ener­giei, aviaţiei şi tehnologiei medicale în Germania, ţară pe care conglomeratul indus­trial american o consideră a fi un adăpost contra crizei dato­riilor, şi încă 56 mi­lioane euro pentru promovarea ima­ginii comerciale. De asemenea, Info­sys, o companie mare indiană spe­cia­lizată pe con­siliere în tehnolo­gie, intenţionează să investească mai multe milioane de euro în principalele ei pieţe din Europa de Nord. Tendinţa este contrarie celei din urmă că trei ani, când investiţiile directe din Europa s-au diminuat cu 19% comparativ cu anul anterior. Analiştii au remarcat că, nu de mult timp, companiile şi fondurile de investiţii venite din China, India, Brazilia şi Emiratele Arabe Unite îşi diversifică portofoliile de active europene.

Pentru prima dată, în 2011, regiunea în care China a investit cel mai mult nu a mai fost SUA, ci Europa.

Anul acesta acordurile chinezo-europene au inclus achiziţionarea unei participaţii de 75% în construc­torul italian de iahturi Ferretti de către Shandong Heavy Industry şi cumpărarea unei participaţii de 25% la compania por­tu­gheză de elec­tri­citate de către State Grid Corpo­rate of China. "Lumea este mai optimistă şi cre­de că criza din zona euro este pe ter­mi­nate", a afirmat Marc Henry, directorul financiar al produ­cătorului de pneuri Mi­chelin. Compania se pregăteşte să inves­tească şi mai mult în uzine, echipament, cer­cetare şi dezvoltare în Europa în 2012-2013.

Însă orizontul european nu este complet senin. Pentru fiecare conglomerat prosper care mizează pe revenirea economiei Eu­ropei, mii de întreprinderi mici şi mijlocii au fost subminate de volatilitatea financiară şi eco­nomică. Mulţi dintre aceşti mici actori ai eco­nomiei, care, luaţi în ansamblu, creează ma­­joritatea locurilor de muncă din Europa, îşi păzesc cu străşnicie lichidităţile în aştepta­rea înseninării perspectivelor regionale şi mondiale.

Accesul la creditare a devenit mai dificil pentru firme în pofida programului de finanţare masivă şi ieftină rulat de Banca Centrală Europeană pentru bănci. Sumele uriaşe împrumutate de bănci, care însumează aproape 1.000 mld. euro, n-au ajuns în eco­nomia reală, ele fiind folosite mai ales în achizi­ţionarea de datorii ale statelor. De fonduri au beneficiat însă marile grupuri care au divizii financiare. Mulţi jucători spun că Europa are nevoie de un sistem mai bun de gestionare a capitalului şi riscului care să permită directorilor transformarea ideilor inovatoare în succese comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO