Business Internaţional

Companiile mari din Rusia se întorc acasă pe măsură ce pieţele vestice devin neospitaliere

Companiile mari din Rusia se întorc acasă pe măsură...

Autor: Răzvan Botea

04.08.2018, 10:22 807

Delistarea plănuită de operatorul rus de telefonie mobilă Megafon de la Bursa din Londra este un eveniment notabil. Aceasta este una dintre companiile ruseşti care activează în afara graniţelor Rusiei şi care dispune de cea mai mare lichiditate, iar delistarea este o doavadă a faptului că afacerile ruseşti se întorc acasă, pe măsură ce expunerea pe piaţa vestică a devenit una problematică, scrie Bloomberg.

În 2011, aproape 70 de companii ruseşti erau listate la Bursa din Londra. Tranzacţionând acţunile, acestea nu numai că beneficiau de banii investitorilor străini, dar prezenţa pe bursă era considerată o chestiune de prestigiu.

În acest moment sunt mai puţin de 50 de companii din Rusia listate la London Stock Exchange. La scurt timp după anexarea Crimeei în 2014, când Rusia a fost lovită de sancţiuni din partea vestului, deputatul rus  Igor Shuvalov a lansat un apel către companiile locale de a se delista de pe bursele internaţionale ca o „chestiune de securitate econimică”.

O parte dintre companii au urmat sfatul acestuia, după ce au văzut cât de repede se poate scufunda preţul acţiunilor lor, pe fondul ştirilor despre Rusia. Un număr foarte mic de companii s-au îndreptat către Bursa din Londra din 2014 încoace. Una dintre aceste companii este Polyus, care s-a delistat în 2015, dar s-a întors în 2017.

De cealaltă parte, dacă Bursa din Londra era locul în care se accesau cel mai uşor banii străini, lichidităţile s-au mutat gradual către Bursa din Moscova de la anexarea Crimeei încoace. Investiţiile străine reprezintă 53% din volumul de tranzacţionare de acţiuni, şi potrivit preşedintelui executiv, Alexander Afanasiev, numărul  de investitori străini care au cumpărat acţiuni de la firmele ruseşti a ajuns la nivelul dinainte de 2014, de aproximativ 80 de miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO