Business Internaţional

Companiile occidentale incep sa reduca drastic productia din Europa de Est

17.02.2009, 18:28 18

Companii din toate domeniile, de la Kia Motors si Kraft Foods la producatorul bulgar de fertilizatori Neochim, isi reduc activitatea in Europa de Est si disponibilizeaza muncitori, decizii ce trag in jos economii ce pana nu de mult timp isi bazau cresterea pe ajutorul venit de la companiile occidentale, scrie Bloomberg.

"Nimeni nu a crezut ca situatia se va contura astfel", a marturisit Dusan Dvorak, purtatorul de cuvant al fabricii Kia din nord-estul Slovaciei, construita in urma cu doi ani, si care a decis sa reduca cu 25% programul de lucru pentru 2.700 de muncitori. Fabrica companiei sud-coreene, ce producea modelul Cee'd al Kia pentru exportul catre Vest, a abandonat obiectivul initial, de a produce la sfarsitul acestui deceniu 300.000 de autoturisme pe an. Telul de anul acesta s-a modificat la randul sau si a ajuns la 170.000 de masini, in scadere de la 240.000, pe fondul reducerii puternice a cererii.
"Nu dorim sa concediem pe nimeni, dar nu cred ca exista cineva care sa se astepte ca acest scenariu sa devina realitate", a adaugat Dvorak. "Toata lumea spera ca va continua perioada de crestere puternica."
In conditiile in care criza inclesteaza si statele din fostul bloc sovietic, guvernele se vad nevoite sa mentina pe linia de plutire economii construite pe baza unui model ale carui dezavantaje ies acum la iveala. Delocalizarea de fabrici in Est, unde forta de munca este ieftina si pretul terenurilor este mult inferior celui din tarile de origine, era o metoda de a alimenta consumul vestic. Liderii din Cehia, Ungaria si Polonia se vad acum nevoiti sa intocmeasca planuri de criza. Situatia de pe piata muncii a scos in strada muncitori nemultumiti atat in Bulgaria, cat si in tarile baltice. Liderii est-europeni avertizau nu de mult ca o criza de asemenea amploare s-ar putea solda cu revolte sociale.
"Intrebarea este in ce masura putem considera modelul est-european unul sustenabil", a spus Rafal Kierzenkowski, economist la OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) din Paris. "Ceea ce analizam noi acum nu pare a fi dat rezultatele scontate."
 
Cine a plecat din Romania
Si in Romania producatorii occidentali si-au redus productia. Kraft Foods, producatorul ciocolatei Poiana, a decis anul trecut sa inchida fabrica din Brasov, singura pe care o detinea in Romania si sa mute productia in Bulgaria. Restructurarea a afectat peste 440 de angajati. In primavara anului trecut si Colgate Palmolive a renuntat la singurul centru de productie local, 190 de salariati fiind disponibilizati din fabrica de la Brasov. Daca cei de la Kraft si Colgate-Palmolive au decis sa nu mai aiba nicio capacitate de productie pe plan local, Coca-Cola HBC, imbuteliatorul Coca-Cola in Romania, a anuntat in septembrie ca inchide fabrica pe care o detine in judetul Bihor, activitatea urmand a fi transferata catre alte unitati de productie pe care le detine in Romania (la Iasi, Timisoara, Ploiesti si Vatra Dornei).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO