Business Internaţional

Companiile ruseşti bravează în faţa sancţiunilor occidentale

Herbert Moos, vicepreşedintele băncii de stat ruseşti VTB Bank

Herbert Moos, vicepreşedintele băncii de stat ruseşti VTB Bank

Autor: Mădălina Bodârlău

28.08.2014, 00:00 1447

Cei mai mari jucători economici ai Rusiei spun că blocajul financiar şi economic impus de americani şi europeni este inofensiv pentru că au destule rezerve şi resurse financiare şi nu intenţionează să adopte vreo măsură de apărare împotriva acestora.

Însă analiştii economici ruşi avertizează că aceste companii subestimează efectele sancţiunilor şi că se vor lovi mai târziu de creşterea costurilor de finanţare şi de rupturile din lanţurile de aprovizionare.

Sancţiunile impuse de SUA au ţintit Bank Rossiya şi Gazprombank, lideri ai sectorului bancar rusesc, şi Rosneft şi Gazprom Neft, unii dintre cei mai mari producători de petrol, scrie The Wall Street Journal.

Washingtonul şi UE au limitat accesul acestor companii pe pieţele de capital americane şi europene pentru finanţare cu scadenţe mai mari de 90 de zile, decizii care au făcut ca acţiunile companiilor ruseşti să scadă semnificativ.

Washingtonul a sancţionat banca rusească de stat VTB Bank. Herbert Moos, vicepreşedintele VTB, le-a mărturisit investitorilor că restricţiile impuse vor restrânge accesul băncii la finanţare din SUA şi Europa, însă oricare alt efect al sancţiunilor este neglijabil.

„Profilul nostru de refinanţare arată că avem aproximativ patru miliarde de ruble (110,6 milioane dolari) de achitat până la sfârşitul acestui an. Patru miliarde de ruble reprezintă o sumă foarte, foarte mică pentru VTB. Echivalează în mare parte cu împrumuturile de la BCE, pe care considerăm că le putem înlocui apelând la alte surse. Prin urmare, anul acesta nu mă aştept la o reducere semnificativă a capacităţii de refinanţare“, a spus Moos.

Alexei Iankevici, directorul adjunct al Gazprom Neft, consideră că sancţiunile nu reprezintă o ameninţare pentru grupul petrolier.

„În momentul de faţă nu simţim niciun efect substanţial al sancţiunilor asupra activităţii noastre de zi cu zi şi nici nu intenţionăm să ne schimbăm în vreun fel strategiile în afară de a căuta noi surse de importuri, oportunităţi şi noi furnizori“, a explicat Iankevici. Un purtător de cuvânt al companiei a adăugat că sancţiunile nu vor sta în calea proiectelor în derulare deoarece compania dispune deja de echipamentul şi piesele de schimb necesare.

Directorul financiar al Rosneft a spus că parteneriatele cu grupul american Exxon şi compania britanică BP nu vor fi afectate.  Deşi impactul direct al sancţunilor nu sperie companiile, „consecinţele indirecte sunt mult mai serioase şi dăunătoare“, a afirmat Christopher Weafer, consultant  economic la firma rusească Macro Advisor. Chiar dacă nu le obligă nimeni, băncile occidentale închid de bunăvoie liniile de credit oferite băncilor ruseşti din cauza agravării conflictelor geopolitice. Weafer a precizat că liniile de credit deschise băncilor ruseşti devin astfel din ce în ce mai scumpe. El a adăugat că perspectiva escaladării conflictului obstrucţionează şi lanţurile de aprovizionare deoarece furnizorii internaţionali tind să evite afacerile pe termen lung cu producătorii ruşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO