Business Internaţional

Compozitorul José Antonio Abreu, fondatorul mişcării muzicale El Sistema, a murit la 78 de ani

Compozitorul José Antonio Abreu, fondatorul mişcării...

Autor: Ana Obretin

25.03.2018, 10:40 14782

Compozitorul José Antonio Abreu, fondatorul mişcării muzicale El Sistema, un program de educaţie dedicat tinerilor defavorizaţi care a devenit celebru pe plan mondial, a murit la vârsta de 78 de ani, sâmbătă, la Caracas, Venezuela, transmite AFP.

José Antonio Abreu, care a fost, printre altele, laureatul premiului Nobel "alternativ" pe 2001 (Right Livelihood Award, un prestigios trofeu internaţional acordat celor care lucrează la soluţii practice şi exemplare ale provocărilor cele mai urgente cu care se confruntă lumea de astăzi), a înfiinţat, în 1975, într-un garaj din Caracas, mişcarea muzicală El Sistema, în beneficiul copiilor cu probleme din cartierele mărginaşe şi care susţine în prezent aproape un milion de tineri din Venezuela.

"Un mare venezuelean ne-a părăsit. Mulţumim, maestre José Antonio Abreu, pentru frumoasa moştenire lăsată copiilor şi tinerilor din Venezuela", a scris, pe Twitter, ministrul Educaţiei din Venezuela, Elias Jaua.

Cea mai cunoscută figură a mişcării internaţionale El Sistema este dirijorul Gustavo Dudamel, format iniţial în cadrul acestui program şi care a devenit celebru pe plan mondial, fiind în prezent în fruntea Orchestrei filarmonice din Los Angeles.

Născut pe 7 mai 1939, la Valera, în statul Trujillo din vestul Venezuelei, Abreu a înfiinţat în 1975 Sistema de Orquestas Infantiles y Juveniles, cunoscută în prezent ca El Sistema. Era vorba de un program guvernamental pentru a difuza muzică în rândul copiilor din cartierele sărace şi pentru a face din această artă un vector al educaţiei generale şi al dezvoltării.

Modelul a fost ulterior împrumutat în peste 50 de ţări.

Abreu a primit pentru activitatea sa numeroase distincţii, precum premiul internaţional pentru muzică din partea UNESCO (1993), premiul principelui de Asturia pentru arte - cea mai prestigioasă recompensă spaniolă -, în 2008, Legiunea de Onoare şi un trofeu Latin Grammy onorific, în 2009.

Dirijorul britanic Sir Simon Rattle, unul dintre principalii colaboratori ai El Sistema, a declarat, în 2010, că José Antonio Abreu ar merita un premiu Nobel pentru pace şi chiar l-a propus pe compozitor pentru prestigioasa distincţie doi ani mai târziu.

Programul înfiinţat de Abreu implică în prezent circa 900.000 de copii şi tineri, formaţi de aproximativ 10.000 de profesori, în peste 1.500 de orchestre şi coruri din toată Venezuela.

Potrivit instituţiei, 75% dintre aceşti elevi sunt săraci şi mulţi dintre ei provin din zone rurale izolate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO