Business Internaţional

Confesiunile românilor stabiliţi în Anglia. Prin ce trec imigranţii după Brexit: ”Îmi este frică să mai vorbesc română pe stradă”/ ”Eu trăiesc în UK de 4 ani şi nimeni nu mi-a zis nimic niciodată”/ "Toţi trecătorii vorbesc la telefon în diverse limbi, e o ţara cosmopolită, care a beneficiat din plin de imigraţie”

Confesiunile românilor stabiliţi în Anglia. Prin ce...

Autor: Ştefan Stan

11.09.2016, 22:10 21188

De la decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană au început să fie înregistrate tot mai multe infracţiuni împotriva imigranţilor, în special împotriva est-europenilor.

O româncă stabilită în Marea Britanie a scris pentru publicaţia The Guardian  şi a povestit prin ce trece de la Referendum.

Vedeţi mai jos scrisoarea Alexandrei:

Aţi avut vreodată un coşmar că vă întoarceţi la şcoală şi sunteţi dezbrăcaţi, iar toată lumea se holbează? Aşa mă simt acum. Nu m-am schimbat, nu am făcut nimic diferit, doar că mă simt mereu urmărită, ca şi când cineva aşteaptă să fac o mişcare greşită ca să zică: Gata, s-a terminat!”, a spus Alexandra, o româncă din Birmingham citată de The Guardian.

Fără stratul protector oferit de Uniunea Europeană, mă simt expusă şi nedorită, dar poate aşa a fost mereu. Se pare că referendumul legalizează rasismul, oferă oamenilor oportunitatea să spună tot ce vor despre imigranţi.

Dintr-o data este în ordine să fii rasist pentru că mai bine de jumătate din ţară a votat pentru ieşirea din UE. În comunitatea unde locuiesc, peste 80% au votat pentru Brexit. Vecinul simpatic de dincolo de stradă, măcelarul prietenos în a cărui magazin mergeam în fiecare sâmbătă, casiera care zâmbeşte mereu de la magazinul din colt – toţi mă vor plecată?

Aparent aşa este, pentru că vecinul meu nu îmi mai urează o zi bună, măcelarul este mereu ocupat când ajung, iar casiera nu mai zâmbeşte.  

Nu mă deranjau glumele cu ”întoarce-te la tine în ţară” la început, dar când încep să aud despre polonezi atacaţi în stradă, magazine româneşti vandalizate şi discursuri rasiste în media îmi amintesc mereu de ce sunt: o imigrantă. Şi mai deverme sau mai târziu, aş putea fi atacată sau abuzată verbal la fel ca restul.

Eu sunt din România, şi îmi este ruşine să recunosc, dar acum evit să mai vorbesc română în public. Oamenii se uită, devin agitaţi, şi câteodată chiar se mută de pe scaun în autobuz dacă mă aud.

UPDATE: După publicarea articolului pe Facebook, mai mulţi români stabiliţi în Marea Britanie au răspuns. Vedeţi mai jos comentariile lor: 

”Eu traiesc in UK de 4 ani si nu am avut niciodata probleme si pot sa spun ca ma mandresc ca sunt roman. Vorbesc la telefon pe strada in romana si nimeni nu mi a zis nimic niciodata”.
 
Eu sunt romanca si lucrez in Birmingham! Nu am sesizat deloc acest lucru! Cand a fost votul, a doua zi am fost surprinsa, te gandesti singur: uau, atatia nu mai vor straini. Cand i-am intrebat la spital de ce au votat "leave", mi-au spus ca din cauza emigrantilor; le-am spus: pai si eu sunt emigranta, si au raspuns: nu despre cei ca tine e vorba. Pe strada, in mijloace de transport, vorbesc la telefon acasa in romana, toti trecatorii vorbesc la telefon in diverse limbi, e o tara cosmopolita totusi, care a beneficiat din plin de imigraţie! La hypermarket la cozi e plin de nationalitati (spanioli, portughezi, francezi, nemti, romani, polonezi, suedezi, italieni, greci, pakistanezi, indieni, arabi, etc), nu stii care e in tranzit, turist sau care lucreaza aici!!! Micul chat la casa de marcat e aproape o regula. Sa nu confundam. In general vad ca ai accentul local, te intreaba de unde esti si sunt surprinsi ca vorbesti atat de bine engleza, chiar cu accent britanic. Sunt nemti, italieni, francezi, suedezi, si ei se intreaba in sinea lor: oh, nu stiam ca sunt asa nedorit(a). Extremism exista in anumite zone, ca si la noi in Romania.  In general si englezii ca si romanii sunt deranjati de galagie, mitocanie, de oameni care nu se supun unor norme de comportament in societate, dar daca in Romania treaba "merge si-asa", aici se cheama politia. Cred ca e cam multa sclifoseala ca altfel nu stiu cum sa-i zic si repet, nu neg ca nu sunt incidente dar nu asa, intinse pe cat se crede. De fapt ii intereseaza imigratia controlata, sa vina profesionisti sau meseriasi de care societatea are nevoie, nu sa vina toti cautand ceva. In plus la nivele mai educate problema nu e atat emigratia cat regulile impuse de o tara UE care a fost invinsa de britanici si asta nu poate fi acceptat! Colegii stiu ca eu vreu sa ma intorc acasa si de multe ori imi spun: "stay here, become one of ours" si sunt foarte englezi. Cat despre imbunatatirea imaginii Romaniei in lume si in Europa, totul se rezuma la "maniere" adica la educatie, cat timp esti mitocan esti considerat "sub standardele" de civilizatie!”
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO