Business Internaţional

Confesiunile unei stewardese care lucrează pentru o companie americană. Adevărul din spatele unuia dintre cele mai râvnite joburi

Autor: Alexandra Marcu

14.09.2015, 11:49 42498

Însoţitorii de zbor nu au un program stabil, motiv pentru care sunt mereu predispuşi să îşi amâne vacanţa sau alte planuri şi să fie gata de plecare atunci când îi sună superiorii lor. În schimb, ei au oportunitatea de a vizita toate oraşele lumii, de a mânca la cele mai scumpe restaurante şi de a face plajă iarna în California, scrie Business Insider. “Cea mai bună parte e că poţi să iei cina în San Francisco într-o săptămână, iar următoarea săptămână să mergi la plajă iarna în San Juan sau Puerto Rico şi toate astea să fie plătite”.

Însoţitorii de zbor îşi organizează programul prin “bidding”, o licitaţie la care participă tot personalul, însă cei cu vechime mai mare în domeniu îşi pot stabili zilele libere sau alege rutele pe care vor să zboare.

“Fiecare zi de muncă are punctele ei frumoase, dar totul depinde de durata zborului. Zilele trecute am zburat din Atlanta pe Coasta de Vest a Statelor Unite, inclusive în Los Angeles, Portland, San Francisco, Las Vegas, dar şi către alte destinaţii. Noi ne ocupăm şi cu prepararea şi distribuirea băuturilor şi a felurilor de mâncare. Dacă suntem responsabili cu sectorul de clasa întâi, trebuie să gătim mâncarea pentru pasageri şi să discutăm cu piloţii despre detaliile zborului. Sunt o persoană sociabilă, aşa că după ce termin distribuirea mâncărurilor şi a băuturilor, am grijă de clienţii noştri şi mă asigur că au parte de cele mai bune condiţii, siguranţă şi comfort”, a declarat o stewardesă. “Fiecare interacţiune contează”.

10 dezvăluiri şocante ale unei stewardese

Confesiunile unei stewardese românce care a lucrat doi ani pentru o companie aeriană din Golf

Limita minimă de înălţime pentru stewardese cerută de şapte companii aeriene

Confesiunile unei stewardese sătule de jobul ei

 

Răbdarea şi capacitatea de a fi un bun interlocutor fac dintr-un însoţitor de zbor, o persoană în care pasagerii ajung să aibă încredere. “Oamenii sunt diferiţi de la un zbor la altul, dar eu am instrumentele necesare să fac din această călătorie o experienţă nemaipomenită”.

Această meserie are însă riscurile ei, iar stewardesele trebuie să fie capabile să asculte pasagerii, să le rezolve cererile, să se asigure că totul este în ordine şi să îi calmeze pe cei agitaţi în timpul zborului. “Am învăţat spaniola şi apoi m-am angajat pe un post care cerea un nivel ridicat de cunoştinte al acestei limbi, iar acum aproape toate zborurile care au ca destinaţie America Latină sau Spania au la bord vorbitori de spaniolă”.

În funcţie de mărimea avionului şi de durata zborului, unele companii aeriene au la bord stewardese care vorbesc diferite limbi străine. “Clienţii apreciază că avem pe cineva care poate vorbi limba lor maternă”, a spus o stewardesă.

O stewardesă de la Delta Air Lines îi sfătuieşte pe cei care vor să devină însoţitori de zbor să se intereseze dinainte despre industria în sine şi de activităţile pe care le întreprinde compania aeriană la care vor să se angajeze. “Învăţă despre trecutul firmei. Dacă ai oportunitatea de merge la un interviu, îmbracă-te cât mai elegant, simplu şi stilat, ca un om de afaceri”.

Însoţitorii de zbor trebuie să poarte uniforme atât în aeroport, cât şi în avion. “E foarte important să arăţi bine”.

Conform datelor oficiale, o stewardesă din Statele Unite câştigă între 46.000 şi 70.000 de dolari pe an.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO