Business Internaţional

Congresul a trecut peste vetoul lui Obama în privinţa legii ce permite judecarea Arabiei Saudite

Congresul a trecut peste vetoul lui Obama în privinţa...

Autor: Mediafax

29.09.2016, 09:40 265

În Senat, opoziţia faţă de vetoul preşedeintelui american a fost aproape unanimă, şi doar un singur senator s-a pronunţat în favoarea vetoului, în timp ce în Camera Reprezentanţilor, decizia de trecere peste veto a fost aprobată cu 348 de voturi pentru şi 77 împotriva.

Legea a fost adoptată de Congres ca reacţie la suspiciunile că liderii Arabiei Saudite ar fi spijinit teroriştii care au pus comis atentatele de la 11 septembrie, fapt negat de Riad.

A fost pentru prima dată în timpul mandatului preşedintelui Obama când Congresul a votat să treacă peste vetoul exprimat de acesta. Casa Albă a avertizat că Legea Justiţie împotriva sponsorilor Atacurilor Teroriste ar avea un un impact negativ asupra securităţii naţionale a Statelor Unite şi ar permite altor state să se folosească de această lege pentru a da în judecată SUA.

În cadrul unui eveniment la care au participau veterani militari, Obama a declarat că decizia Congresului de a respinge vetoul este "greşită".

"Creează un precedent periculos şi un exemplu care arată de ce uneori trebuie să faci ceea ce e dificil," a adăugat liderul de la Casa Albă, care a precizat că înţelege faptul că membrii Congresului nu a dorit să pară lipsiţi de simpatie faţă de victimele atacurilor teroriste.

Oficialii saudiţi s-au arătat profund deranjaţi de această lege şi chiar au ameninţat că vor lichida toate activele deţinute de Arabia Saudită în Statele Unite, în cazul în care proiectul de lege este aprobat.

Măsura ar limita imunitatea altor state suverane în tribunalele federale, permiţând acţionarea în instanţă a guvernelor străine pentru victimele şi pagubele produse în Statele Unite ca urmare a acţiunilor întreprinse de oficiali sau state străine, oriunde în lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO