Business Internaţional

Consilierii lui Donald Trump acuză Germania că exploatează cursul de schimb

Consilierii lui Donald Trump acuză Germania că...

Autor: Corina Zamfir

31.01.2017, 17:27 56460

Germania se foloseşte de cursul de schimb pentru a-şi exploata partenerii din Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, măsură care este susceptibilă să declanşeze o alarmă în cea mai mare economie a Europei, spune un cosilier comercial de top al lui Donald Trump, scrie Financial Times.

Peter Navarro, şeful Consiliu Naţional al Registrului Comerţului, a declarat pentru Financial Times că moneda euro subevaluată a dat Germaniei un avantaj faţă de principalii săi parteneri comerciali. Opiniile sale sugerează că noua administraţie se concentrează asupra monedei, ca parte a abordării sale dure de tarifare asupra relaţiilor comerciale.

De asemenea, Peter Navarro consideră că Germania este unul dintre principalele obstacole care stă în calea unui acord comercial american cu Uniunea Eurpeană şi spune că acordul cunoscut sub numele de Parteneriatul Comercial şi de Investiţii Transatlantic este deja mort.

Angela Merkel, cancelarul german, a răspuns afirmaţiilor lui Navarro, declarând că Germania nu ar putea influenţa moneda euro. În cadrul unei conferinţe de presă la Stockholm, cu Stefan Lofven, premierul Suediei, Merkel a declarat că Germania a "sprijinită întotdeauna o Banca Centrală Europeană independentă".

Administraţia Trump a declarat public că preferă mai degrabă tranzacţiile comerciale bilaterale decât acordurile multilaterale generale urmărite de Barack Obama, fostul preşedinte al SUA. Săptămâna trecută, Donald Trump s-a retras din acordul comercial Trans-Pacific negociat de către Barack Obama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO