Contraterorism, metoda rusească: Cum s-au răzbunat ruşii în 1986 pe teroriştii care le-au răpit diplomaţii

22 nov 2015 Autor: Roana Rotaru

În 1986 ziarul „Los Angeles Times” scria despre metodele brutale pe care serviciile secrete ruse (KGB) le-au aplicat teroriştilor arabi, ca să-i determine să elibereze dipomaţii sovietici luaţi ostatici. Datorită acestor metode dure şi aparent eficiente, KGB a reuşit să facă faţă teroriştilor care atacau interesele soviectice din Orientul Mijlociu.

Conform informaţiilor preluate de ziarul american din presa din Ierusalim, serviciile secrete ruse au reuşit să asigure eliberarea a trei dipomaţi din Bierut după ce au castrat o rudă a unui lider libanez extremist, apoi au împuşcat ruda în cap şi au trimis „organele prelevate”  liderului musulman.

Noul portavion de 13 miliarde de dolari al marinei americane. Este cea mai mare şi cea mai scumpă navă de război din lume

Închisoarea unde deţinuţii sunt atât de înfricoşători încât nici gardienii nu intră. Instituţia este păzită doar la exterior de poliţişti

Topul restaurantelor cu cele mai spectaculoase privelişti din lume

Topul restaurantelor cu cele mai spectaculoase privelişti din lume

Conflictul a pornit după ce musulmanii extremişti au răpi patru diplomaţi sovietici şi au cerut Moscovei să oprească presiunea asupra guvernului Siriei şi să nu mai bombardeze militanţii pro-Siria din oraşul libanez Tripoli.

Soldaţii ruşi nu au oprit atacurile, iar corpul unuia dintre diplomaţii sovietici, Arkady Katkov, a fost găsit câteva zile mai târziu pe un câmp în Beirut. Atunci KGB-ul a răpit şi omorât o ruda a liderului grupului Shias' Hezbollah, un grup extremist, pro-Iranian, suspectat de mai multe atentate teroriste împotriva ţintelor occidentale din Liban.

Părţi din corpul rudei omorâte au fost trimse liberului Hezbollah cu avertizarea că ar putea pierde şi alţi apropiaţi într-un mod similar dacă cei trei diplomaţi sovietici rămaşi ostatitci nu sunt eliberaţi imediat. Ruşii au fost eliberaţi imediat după.

Ziarul din Ierusalim a redat atunci declarţiile unor cetăţeni care spuneau:„Aşa lucrează ruşii. Ei acţionează, nu stau la poveşti, iar acesta este limbajul pe care Hezbollah îl înţelege. ”

După acest incident alţi şase americani au dispărut, iar autorităţile presupun că au fost luaţi ostatici în Libia.

 

Topul restaurantelor cu cele mai spectaculoase privelişti din lume

 
Cuvinte cheie:
terorism
, ostatici
, refuz
, arabi
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide