Business Internaţional

Controversa venitului universal de bază: Finlanda nu mai vrea să le dea bani gratis celor fără un loc de muncă

Controversa venitului universal de bază: Finlanda nu mai...

Autor: Catalina Apostoiu

26.04.2018, 00:04 628

Timp de peste un an, Finlanda a testat teoria potrivit căreia cea mai bună modalitate de a creşte bunăstarea economică ar putea fi cea mai simplă: acordarea de bani gratis fără nicio regulă sau restricţie cu privire la modul în care aceştia sunt folosiţi, scrie New York Times.

Experimentul cu aşa-numitul venit universal de bază a captat atenţia întregii lumi într-o perioadă de temeri în creştere privitoare la inegalitate şi automatizare.

Acum, experimentul a luat sfârşit. Guvernul finlan­dez a decis să nu-l mai finan­ţeze mai departe de acest an în urma nemul­ţu­mirii publice faţă de ideea ca guvernul să dea bani gratis fără cerinţa ca beneficiarii să-şi caute un loc de muncă.

Finlanda şi-a schimbat chiar poziţia pe acest front în acest an, adoptând reglementări care ameninţă să taie beneficiile şomerilor care nu caută în mod activ un loc de muncă sau nu se înscriu într-un program de pregătire.

Eşecul proiectului din Finlanda nu semna­lează un sfârşit al interesului faţă de această idee. Experi­mente similare sunt în desfăşurare sau luate în considerare în San Francisco Bay Area, provincia canadiană a Ontario, Olanda şi Kenya.

În mare parte a lumii, conceptul de venit de bază îşi păstrează atractivitatea ca o cale po­ten­ţială de a distribui mai just roadele capita­lis­mului, protejând în acelaşi timp muncitorii în faţa ameninţării roboţilor şi inteligenţei artificiale.

Însă decizia guvernului finlandez de a pune capăt experimentului la sfârşitul acestui an evidenţiază o problemă legată de însăşi ideea de venit de bază: mulţi resping ideea de acordare de bani fără cerinţa ca oamenii să-şi găsească un loc de muncă.

Obiectivele Finlandei în acest experi­ment au fost mo­deste şi pra­g­ma­tice. Gu­vernul a sperat că venitul de bază va trimite mai multe persoane pe piaţa muncii pentru a revitaliza economia slăbită. Principalul motiv pentru care experimentul a eşuat în Finlanda ar putea fi că venitul de bază este redundant în această ţară.

Serviciile medicale sunt furnizate de  stat, învăţământul universitar este gratuit, iar şomerii se bucură de beneficii generoase de şomaj şi au acces la unele dintre cele mai eficiente programe de pregătire din lume.

„Într-un fel, Finlanda are deja un ve­­nit de bază“, arată Heikki Hiilamo, pro­fesor la Universitea din Helsinki.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO