Business Internaţional

Pentru copiii industriei din Silicon Valley, călătoria în Europa se transformă în coşmar. În timp ce francezii au pus sub lupă practicile fiscale ale Google, Comisia Europeană cercetează taxele Amazon.com

Pentru copiii industriei din Silicon Valley, călătoria...

Autor: Catalina Apostoiu

22.10.2016, 20:00 1457

Norocul nu prea le surâde în aceste zile companiilor din Silicon Valley care fac afaceri în UE, o piaţă cu 508 milioane de consumatori, dar şi autorităţi din ce în ce mai agresive, scrie Bloomberg.

În timp ce francezii au pus sub lupă practicile fiscale ale Google, Comisia Europeană a lansat la rândul ei acuzaţii antitrust legate de Android şi publicitate. Comisia i-a cerut de asemenea companiei Apple să returneze Irlandei 14,5 miliarde de dolari sub formă de taxe; cercetează taxele Amazon.com şi ar putea cere serviciilor de video streaming să deţină materiale produse în Europa în proporţie de cel puţin 20%.

În Spania, Germania, Franţa şi Ungaria, Uber şi Airbnb încearcă să scape de restricţii care le stau în calea expansiunii.

Acesta este numai începutul. Totul s-a întâmplat doar în acest an. Majoritatea cazurilor se vor derula în 2017. Este astfel uşor de înţeles de ce companiile tehnologice americane sunt uşor uimite. Acestea au reuşit să evite în mare parte o supraveghere foarte strictă din partea autorităţilor federale timp de 15 ani.

Companiile, care au refuzat să comenteze, spun că sunt victimele protectţionismului şi că sunt pedepsite pentru faptul că Europa nu deţine o poziţie semnificativă în această industrie. Această poziţie le-a atras susţinere din partea politicienilor din SUA, însă nu le-a ajutat să câştige simpatia autorităţilor locale.

Silicon Valley nu a reuşit încă să se adapteze la sistemele juridice străine, spune Jacques Derenne, de la firma de avocatură Sheppard, Mullin, Richter & Hampton.

Spre deosbire de SUA, unde industria are multe oportunităţi de a face lobby şi de a contesta decizii, UE tinde să nu lase companiilor prea multe căi de a schimba o decizie. Margrethe Vestager, comisarul european pe competiţie, a făcut recent aluzie la constituirea unui nou front împotriva Silicon Valley.

Între timp, legislaţia privitoare la intimitate adoptată de UE în acest an va conferi autorităţilor din întreaga regiune ample posibilităţi de a cerceta şi penaliza companiile care nu cer acordul înainte de colectarea datelor utilizatorilor.

Silicon Valley îşi pierde cel mai mare susţinător odată cu decizia Marii Britanii de a părăsi UE. Ţări care susţin o supraveghere mai strictă, ca Franţa şi Germania, vor avea un cuvânt mai greu de spus în acest context.

În 2017, companiile tech americane va trebui să-şi schimbe abordarea. Nici chiar cele mai mari companii din lume nu-şi pot permite să ignore Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO