Business Internaţional

Copleşit de criza politică şi economică, premierul Italiei Mario Monti vrea să demisioneze

Copleşit de criza politică şi economică, premierul Italiei Mario Monti vrea să demisioneze

Mario Monti va încerca să-şi mobilizeze coaliţia pentru a asigura adoptarea bugetului pentru anul viitor. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

10.12.2012, 00:03 621

Tehnocratul Mario Monti, premierul Italiei, i-a spus şeful statului că va demisiona curând deoarece nu mai poate conduce guvernul după ce partidul fos­tului şef al executivului, controversatul politician mi­lionar Silvio Berlusconi, şi-a retras sprijinul. Berlus­coni, care a demisionat la presiunea pieţelor şi a lide­rilor europeni, a anunţat că vrea să revină la putere.

Monti va încerca să-şi mobilizeze coaliţia, din care face parte şi Partidul Oamenilor Libertăţii al lui Berlus­coni, pentru a asigura adoptarea bugetului pentru anul viitor înainte de a demisiona, scrie Bloomberg. Dacă aliaţii săi nu-i respectă dorinţa, Monti, în vârstă de 69 de ani, va demisiona imediat.

Pieţele au penalizat turnura de situaţie din Italia, iar costurile de finanţare ale acestei ţări, una dintre cele mai mari economii din UE, dar necompetitivă şi subminată de frecventele crize politice, au crescut.

Creşterea randamentelor obligaţiunilor "ne dă un indiciu despre cât de mult piaţa nu agreează ideea ca unii politiceni să revină la putere", a spus Marc Ostwld, analist la Monument Securities.

"Mă întorc în sfera publică datorită disperării: reintru pe scena politică pentru a câştiga", a declarat Berlusconi, care a promis că dacă va redeveni premier va retrage măsurile de austeritate fără precedent implementate de Monti, un fost comisar european. Politicianul acum în vârstă de 76 de ani a fost adesea implicat în scandaluri de corupţie şi cu tentă sexuală, iar anul trecut a demisionat în contextul în care atacurile investitorilor pe pieţele de finanţare riscau să forţeze Italia să ceară ajutor financiar inter­naţional.

Următoarele alegeri legislative ar trebui să aibă loc, în mod normal, în martie 2013, dar demisia lui Monti ar putea forţa organizarea de alegeri anticipate. Cu Monti la şefia guvernului, pieţele au început să devină încrezătoare că ţara, împotmolită în recesiune, îşi poate onora datoriile mari. Agenţia de evaluare financiară S&P a avertizat săptămâna trecută că ar putea reduce ratingul Italiei dacă recesiunea continuă în 2013, ceea ce va pune probabil noi presiuni pe costurile de finanţare, potrivit CNBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO