Business Internaţional

Coroana norvegiană, noul refugiu al investitorilor

 Coroana norvegiană, noul refugiu al investitorilor

Coroana norvegiană, noul refugiu al investitorilor

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

09.09.2011, 00:04 1740

Coroana norvegiană va continua să se aprecieze în condiţiile în care investitorii "disperaţi" după protecţie în faţa crizei din ce în ce mai profunde a datoriilor din Europa îşi îndreaptă atenţia asupra uneia dintre puţinele pieţe de refugiu care nu sunt supraevaluate, arată strategii Deutsche Bank, cel mai mare trader monetar al lumii, potrivit Bloomberg.

Moneda norvegiană a avansat cu 10,6% faţă de franc - mai mult decât orice altă monedă importantă - pe 6 septem­brie, când banca centrală a Elveţiei a anunţat că va apăra cu fermitate o ţintă de 1,2 franci în raport cu euro.

"În condiţiile în care decizia băncii va stopa aprecierea francului obligând investitorii să-şi îndrepte atenţia în altă direcţie, coroana norvegiană va fi una dintre monedele care vor umple golul", a declarat Henrik Gullberg, analist în cadrul Deutsche Bank.

Moneda a atras atenţia investitorilor interesaţi de excedentul bugetar de 10,5% din PIB înregistrat de Norvegia anul trecut, cel mai mare din rândul ţărilor cu rating AAA. Norvegia se laudă cu cea mai scăzută rată a şomajului din Europa, fiind protejată în faţa crizei economice mondiale de producţia sa de petrol.

Coroana norvegiană a înregistrat cea mai bună evoluţie din rândul celor mai importante monede în raport cu dolarul, moneda euro şi yenul de la retrogradarea de către S&P a ratingului SUA pe 5 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO