Business Internaţional

Costurile de finanţare din zona euro ar putea creşte din cauza ascensiunii unui partid antieuro din Germania

Sursa foto - AFP

Sursa foto - AFP

Autor: Daniela Stoican

25.09.2014, 00:02 423
Creşterea popularităţii Alternativei pentru Germania, o formaţiune care vrea ca Germania să revină la marcă, ar putea duce la majorarea costurilor de împrumut ale economiilor mai slabe din zona euro, potrivit agenţiei de rating Standard & Poor’s, scrie Thomson Reuters.

S&P este una dintre principalele agenţii de evaluare financiară din lume. AfD, înfiinţat anul trecut şi care a câştigat recent aproximativ 10% din voturi în alegerile pentru parlamentele locale din trei landuri germane importante, a ajuns la cea mai largă susţinere naţională de până acum. Partidul a obţinut o creştere de trei puncte procentuale faţă de săptămâna trecută într-un sondaj Forsa, susţinerea la nivel naţional pentru AfD crescând la 10% pentru prima dată. În schimb Partidul Social-Democrat, partenerul de coa­liţie al partidului cancelarului Angela Merkel, a scăzut cu două puncte procentuale în sondaj, la 22%. Partidul Uniunea Creştin-Democrată al Angelei Merkel a crescut cu un punct procentual, la 42%.

AfD, care a atras voturi de la foşti susţinători ai altor partide, militează împotriva imigranţiei şi pentru diminuarea puterii Bruxellessului în favoarea guvernelor na­ţionale, care nu ar trebui să accepte responsabilitatea pentru datoriile altor state.

Cancelarul ger­man a refuzat până în prezent să îm­pingă politica partidului său conservator înspre dreapta pentru a ţine la distanţă pericolul mişcărilor mai radicale, dar S&P arată că Merkel s-ar putea totuşi să-şi înăsprească poziţia şi să reducă dimensiunile unor programe viitoare de susţinere pentru ţări din zona euro pentru a-i recâştiga pe votanţii pierduţi.

Raportul S&P arată că planul AfD de renunţare la euro, de reducere a gradului de îndatorare a guvernului şi de transfer de putere înapoi la statele naţionale, i-a galvanizat pe oponenţii bailout-urilor către ţări europene, inclusiv pe unii contribuabili germani, care se tem de riscul financiar. Începând din 2010, Germania s-a angajat la pachete de bailout de zeci de miliarde de euro pentru ţări din zona euro.

Având în vedere că Germania este cea mai mare economie din Europa, ea este cel mai mare contribuabil la pachetele de finanţare a Greciei.

Premierul grec Antonis Samaras a declarat după o întâlnire la Berlin cu Angela Merkel că Grecia ar putea în curând să nu mai aibă nevoie de ajutor financiar internaţional pentru a se menţine pe linia de plutire şi că ar putea renunţa la actualul program de bailout, cel de-al doilea, înainte de expirarea lui. Finanţările din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI) ar trebui să fie suspendate înainte de scadenţa din 2016. FMI-ul  a participat la un program de finanţare de 240 de miliarde de euro pentru Grecia şi este unul din cei trei creditori internaţionali ai Greciei din aşa-numita Troică (Comisia Europeană, Banca Europeană pentru Dezvoltare şi FMI). Germania refuză totuşi să excludă posibilitatea unui al treilea bailout pentru Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO