Business Internaţional

Credeţi că sunteţi sărac? Sau bogat? Iată cât câştigaţi sau cât sunteţi de bogat în comparaţie cu alţi oameni ai planetei

Credeţi că sunteţi sărac? Sau bogat? Iată cât...

Autor: Iulian Anghel

22.04.2013, 20:06 4703

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la prima apariţie clasamentului celor mai bogaţi britanici publicat de Sunday Times, o organizaţie din Marea Britanie a pus la punct un instrument, pe site-ul www.globalrichlist.com, care permite fiecărui cetăţean, din oricare ţară, să-şi compare veniturile cu cele ale altor cetăţeni ai planetei. Scopul: acela de a reevalua noţiunea de “bogăţie”, dar şi de a-i îndemna pe oamenii mai bogaţi să facă donenţii.

Este suficient să-ţi indici venitul anual (în moneda naţională) sau, după caz, averea evaluată şi poţi vedea cum stai în comparaţie cu alţii – instumentul de calcul făcând evaluarea în baza datelor Organizaţiei Internaţionale a Muncii ale Programului alimentar mondial al ONU sau ale prognozelor Credit Suisse.

Dacă în Româna câştigi salariul mediu net pe economie, de aproximativ 1.550 de lei/lună, comparatorul te situează între cei 15,3% cei mai bogaţi oameni ai planetei. Câştigi 9,69 de lei pe oră, oră în care un ganez câştigă doar 0,17 lei.

Salariul tău lunar (mediu net pe ecomonie) este egal cu salariul a 38 de medici în Kyrgyzstan.

Dacă câştigi 4.400 de lei pe lună (1.000 de euro), eşti între primii 1,73% dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei. Ca să câştige cât câştigi tu într-un an, un indonezian trebuie să lucreze 34 de ani.

Dacă unele date par distorsionate, este pentru că comparatorul face calculele la paritatea puterii de cumpărare, ceea ce înseamăn că rezultatul ţine seama de diferenţele de nivel de viaţă în fiecare ţară, dar ţine seama şi de ratele de schimb ale monedelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO