Business Internaţional

Credit ciudat în SUA: Un gigant din retail împrumută 400 mil. dolari de la propriul CEO

Foto:Eddie Lampert

Foto:Eddie Lampert

Autor: Ştefan Stan

17.09.2014, 16:04 2044

Sears, unul dintre cele mai mari lanţuri americane de retail, a împrumutat săptămâna aceasta 400 de milioane de dolari de la un fond de investiţii al cărui unic acţionar este chiar CEO-ul retailerului, Eddie Lampert, scrie CNN Money.

”Este o înţelegere ciudată, pentru că există clar un conflict de interese”, a declarant Brian Sozzi, care monitorizează piaţa de retail în calitatea de CEO al Belus Capital Adviros. Pe de altă parte, reprezentanţii Sears au spus că tranzacţia este ”în interesul companiei” şi că ”oferă flexibilitate financiară, mai ales că se intră în sezonul sărbătorilor”.  

Retailerul american Sears, care a pierdut un miliard de dolari în prima jumătate a anului, a dezvăluit detaliile creditului luni seară. Compania a anunţat că împrumutul pe termen scurt este acordat de ESL Investments, o firmă de investiţii al cărei unic acţionar este Eddie Lampert, CEO Sears.

Împrumutul a fost acordat cu o dobândă anuală de 5% şi este garantat cu 25 de proprietăţi, cel mai probabil câteva dintre magazinele Sears, dar care nu au fost precizate. Tranzacţia ar evalua fiecare magazin la 16 milioane de dolari, ceea ce înseamnă un discount de 20 până la 50 de milioane de dolari per proprietate faţă de preţulla care Sears a vândut în mod legal magazine către alţi retaileri.

Faptul că nu s-a specificat care dintre magazinele retailerului au fost folosite drept garanţie ridică suspiciuni. Contractul pentru împrumut chiar oferă oportunitatea creditorului să schimbe unele proprietăţi puse drept garanţie cu altele.  

ELS Investments deţine o participaţie de 24,8% din acţiunile extraordinare ale Sears, ceea ce face firma de investiţii principalul acţionar. Acţiunile Sears s-au prăbuşit marţi cu 9%, ajungând la cea mai scăzută valoare din februarie.

Săptămâna trecută, Fitch a revizuit în scădere ratingul pentru retailerul american la ”junk”, din cauza pierderilor masive. Compania de rating a acuzat Sears de ”lipsă de viziune pentru a-şi reveni din criză”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO