Business Internaţional

Creditele în franci elveţieni sunt cel mai prost pariu făcut de est-europeni

Creditele în franci elveţieni sunt cel mai prost pariu făcut de est-europeni

Autor: Andreea Mioara Neferu

08.09.2010, 23:50 145

"M-am uitat luna trecută pe des­făşurătorul ratelor de credit şiaproape am leşinat. Creditul ipo­tecar pe care trebuia să-lrestituim iniţial era de 13,5 mil. forinţi (circa 47.000 de euro,n. red.), iar acum mai trebuie să mai dăm încă 16,5 mil. forinţi(57.000 de euro). Şi am plătit rate timp de aproape doi ani",mărturiseşte disperat Zoltan Tamasi, un grafic designer din Ungariacare a preferat creditele în franci în 2008, potrivit agenţiei depresă Thomson Reuters.

Ratele lunare pe care este nevoit să le plătească au sărit de la70.000 (244 de euro) la 110.000 de forinţi (384 de euro) înprezent. Şi nu este singurul în această situaţie. În Ungaria, douătreimi din împrumuturi erau denominate în valută la nivelultrimestrului întâi şi din acestea, peste 34% erau contractate înfranci elveţieni. Problemele ar putea continua pentru maghiariidebitori în moneda elveţiană, având în vedere că forintul a pierdutanul acesta peste 22% din valoare în faţa francului.
De altfel, situaţia din Ungaria este cea mai dramatică pentru căforintul a atins un minim record faţă de francul elveţian (220forinţi/franc). Majoritatea creditelor au fost contractate însă pevremea când paritatea era de 140-160 forinţi/franc.

În această ţară, aprecierea monedei elveţiene "va avea implicaţiimasive asupra gospodăriilor; acestea vor simţi primele impactul",declara la sfârşitul lui august pentru cotidianul The Wall StreetJournal, Luis Costa, strateg pe Europa Centrală şi de Est în cadrulCitigroup. "Însă o parte din acest impact va fi resimţit şi debănci, pentru că vor fi nevoite să-şi majoreze provizioanele pentrucredite neperformante", potrivit lui Costa.

Românii sunt mai feriţi

În Polonia, situaţia nu este cu mult diferită, în condiţiile încare 20% din totalul creditelor erau denominate în franci înprimele trei luni ale anului, iar zlotul s-a depreciat în 2010 cupeste 10%. Şi românii şi balticii au împrumutat în valută înultimii ani, însă au preferat dolarul american sau euro. ÎnRomânia, doar circa 5% din credite sunt exprimate în franci, întimp ce în Lituania şi în Estonia ponderea scade mult sub 1%,potrivit UBS Wealth Management Research. Leul s-a depreciat cupuţin peste 17% faţă de francul elveţian de la începutul anului,iar ieri se tranzacţiona la un maxim istoric de 3,3504 lei.
În ultimul deceniu, o serie de companii şi persoane fizice dinafara Elveţiei, preponderent din Austria şi din câteva state dinEuropa de Est, au contractat credite denominate în franci elveţienipentru a-şi finanţa diverse investiţii sau nevoi personale.Deprecierea puternică a francului din ultima perioadă a pus însăpresiune pe umerii debitorilor, care sunt acum nevoiţi să plăteascămult mai mult pentru a-şi achita datoriile la bancă.
Volumul total de credite denominate în franci elveţieni,contractate atât de sectorul bancar, cât şi de cel non-bancar aurcat de la 228 mld. franci elveţieni în 1999 la 558 mld. franci înal treilea trimestru al lui 2008, înainte de a coborî uşor la 488mld. franci (378 mld. euro) în primul trimestru al lui 2010,potrivit raportului "Împrumuturile în franci ar putea deveni oameninţare la adresa Elveţiei", realizat de UBS Wealth ManagementResearch. Pentru a aprecia corect însă mărimea reală a acestora,trebuie luat în considerare faptul că volumul total de credite înfranci elveţieni este de zece ori mai mare decât valoarea tuturorbancnotelor de franci elveţieni aflate în circulaţie şi esteaproape echivalent cu PIB-ul nominal al Elveţiei (535 mld. francielveţieni în 2009).

Dobânzi mici şi deprecieri mari întrecut

Împrumuturile în franci elveţieni au devenit atractive datoritădobânzilor mici practicate. Mai mult, deprecierea monedei elveţieneîntre anii 2003 şi 2007 a alimentat şi mai puternic cererea pentrucredite în franci în Europa de Est. Începând cu luna iunie însă,francul a cunoscut o apreciere puternică în raport cu mai toatemonedele, ceea ce înseamnă că împru­mu­turile denominate în aceastăvalută au devenit din ce în ce mai scumpe.
Cei mai importanţi deţinători de credite în franci el­veţieni suntaustriecii, care "datorează" 81 mld. franci elveţieni (62,7 mld.euro), fiind urmaţi de ger­mani (60 mld. franci). Din afara zoneieuro, polonezii sunt lideri pe podium, cu credite în valoare de 53mld. franci, urmaţi fiind de maghiari (36 mld. franci).

Aprecierea francului pune pe jar Elveţia

Elveţienii nu sunt foarte încântaţi de aprecierea francului şise tem că acest fenomen va aduce prejudicii economiei. Cu atât maimult acum, când prognozele analiştilor arată că francul elveţian arputea atinge noi maxime în raport cu moneda unică europeană înurmătoarele luni, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Euro s-adepreciat cu peste 15% faţă de moneda elveţiană de la începutulanului, potrivit Oanda.com. Ieri, un euro se tranzacţiona pentru1,2775 franci. Analiştii cred însă că paritatea ar putea coborîchiar până la 1,25 de franci per euro. "Dacă economia americană vaîncetini sau va apărea o nouă criză financiară, toată lumea se vagrăbi să cumpere franci", care au devenit monede de protecţieîmpotriva turbulenţelor de pe pieţe, potrivit lui David Bloom de labanca britanică HSBC. Banca centrală a încercat să intervină pepiaţă în vară, cheltuind în numai o lună 80 mld. franci, însămăsura nu a avut efect de durată. Şi în condiţiile în care din ceîn ce mai mulţi investitori introduc în Elveţia capital, oficialiide la Berna se tem că economia elveţiană e prea mică pentru a puteaabsorbi fără probleme influxuri masive de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO