Business Internaţional

Creditele rele continuă să le dea dureri de cap băncilor europene. Problema este acută în special în ţările care au fost afectate cel mai puternic de criza datoriilor suverane

Creditele rele continuă să le dea dureri de cap...

Autor: Catalina Apostoiu

15.02.2018, 00:05 232

Credite neperformante în valoare de 944 miliarde de euro pun în continuare presiuni puternice pe poziţia financiară a băncilor europene, scrie Bloomberg.

Economiştii spun că din cauza volumului ridicat al acestor împrumuturi băncile nu pot creşte creditarea, ceea ce le erodează câştigurile. Autorităţile europene îndeamnă băncile să-şi vândă sau lichideze creditele neperformante, însă acestea nu sunt decise asupra modalităţii optime de a realiza acest lucru, iar unii investitori sunt dezamăgiţi de ritmul progreselor în acest sens.

Problema este acută în special în ţările care au fost afectate cel mai puternic de criza datoriilor suverane. Grecia, care nu a ieşit încă din programul de bailout, se află pe primul loc în topul creditelor neperformante ca procent din nivelul total al creditelor, în timp ce Italia are cel mai ridicat volum de credite rele în termeni absoluţi.

Băncile italiene şi-au stabilit ţinte pentru diminuarea nivelurilor creditelor neperfor­mante prin vânzare de porto­folii sau lichidare de credite. Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă a ţării după valoarea de piaţă, a înregistrat un avans în raport cu rivalele sale cu doi ani în urmă şi intenţionează să accelereze procesul de reducere a nivelului creditelor neperformante, declara luna trecută Carlo Messina, directorul executiv al băncii. Acesta spune că lucrurile merg bine şi în cazul altor bănci şi că se vor face noi progrese în acest an.

Italia a acumulat creditele neperformante în perioadele de creştere economică redusă sau zero. Problema este complicată de sistemul juridic al ţării, unde procesul de lichidare a garanţiilor de către bănci durează mai mult decât în alte ţări. Italia şi-a revizuit legislaţia privind falimentul în luna octombrie a anului trecut pentru a eficientiza şi accelera procesul.

Numărul creditelor rele noi este în scădere în Italia, însă nivelul acestora se menşine peste cel înregistrat înaintea crizei financiare. Banca centrală a ţării spune că îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa imobiliară a ţării ajută la diminuarea riscurilor pentru bănci. Potrivit ultimului raport de stabilitate financiară al băncii, principalii indicatori de vulnerabilitate a băncilor ar urma să-şi continue declinul în următoarele trimestre.

Băncile europene şi-au redus creditele neperformante cu mai mult de 280 miliarde de euro de la sfâşitul anului 2014. Banca Centrală Europeană, care supervizează majoritatea băncilor mari ale blocului, spune că creditele rele reprezintă în continuare o „problemă majoră“ pe care băncile trebuie s-o soluţioneze cât timp economia merge bine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO