Business Internaţional

Creditorii internaţionali pun beţe în roate Ungariei care vrea bani din suprataxarea băncilor pentru încurajarea angajărilor

András Simor, guvernatorul băncii centrale ungare

Autor: Bogdan Cojocaru

27.07.2012, 00:04 1056

Ungaria şi creditorii internaţionali par să fi reînceput joaca de-a şoarecele şi pisica, a cărui miză este stabilitatea financiară şi economică a celei mai îndatorate ţări din Europa de Est, după ce BCE a criticat extinderea aplicării taxei pe tranzacţiile financiare şi asupra băncii centrale, acuzând că guvernul loveşte astfel în independenţa băncii centrale. Cu această taxă Budapesta vrea să finanţeze o schemă de stimulare a angajărilor prin reducerea contribuţiilor la asigurările sociale.

Ungaria face eforturi pentru a atinge ţintele stricte de deficit bugetar stabilite pentru anul acesta şi următorul, cu toate că economia va scădea probabil pe ansamblul acestui an şi va avansa foarte lent în 2013, scrie The Wall Street Journal. Guvernul condus de premierul Viktor Orban încearcă să strângă venituri noi mai ales din taxe, precum taxa pe tranzacţiile financiare care ar urma să fie introdusă în 2013.

După ce băncile au vociferat foarte tare împotriva a ceea ce ele consideră a fi o povară fiscală prea grea, guvernul şi-a uimit criticii extinzând baza de taxare pentru a include instrumentele financiare pe termen scurt folosite de banca centrală şi unele tranzacţii ale trezoreriei. Taxa pune o povară de 0,1% pe principalul instrument de refinanţare al instituţiei, obligaţiunile pe două săptămâni ale băncii centrale, şi una de 0,01 pe depozitele overnight ale băncilor.

"Insistăm să spunem că băncile trebuie să aibă un rol şi că sectorul financiar şi banca centrală trebuie să aducă la buget venituri de care este nevoie pentru finanţarea proiectului guvernului de protejare a locurilor de muncă", a declarat Orban.

În apărarea taxei, ministrul economiei György Matolcsy a menţionat că aceasta se situează în Franţa la 0,2%. Spre deosebire de versiunea ungară, taxa franceză este aplicată doar tranzacţiilor cu titluri fi­nanciare franceze, CDS-urilor şi tradingului automat de mare viteză, potrivit The Budapest Times.


Premierul ungar Viktor Orban este hotărât să determine băncile să susţină economia

BCE se zburleşte

BCE consideră însă că extinderea bazei de taxare loveşte în independenţa băncii centrale, instituţie căreia Orban a încercat să-i reducă influenţa doarece nu sprijinirea planurile guvernului de stabilizare economică şi financiară.

"Taxa loveşte în independenţa funcţio­nală şi instituţională a băncii centrale. Taxa afectează capacitatea băncii de a selecta liber instrumentele de politică monetară şi nu este compatibilă cu interzicerea finanţării monetare", se arată într-un comunicat al BCE. De asemenea instituţia a criticat guvernul pentru că acesta nu i-a cerut opinia înainte ca legea să treacă de parlament.

Orban a replicat că Ungaria va analiza opinia BCE şi a atras atenţia că aceasta nu este obligatorie. Taxa s-ar putea dovedi a fi un obstacol important în negocierile Budapestei cu FMI şi UE pentru obţinerea unui împrumut de 15 miliarde euro. BCE participă la discuţii ca observator. Miercuri s-a încheiat la Budapesta prima rundă a acestor negocieri, iar FMI şi UE au criticat, la rândul lor, taxa pe tranzacţiile financiare, notează Thomson Reuters. Reprezentanţii creditorilor se vor întoarce în septembrie.

În acest context, Mihaly Varga, ministrul însărcinat cu discuţiile, a anunţat că Ungaria va folosi pauza pentru a reanaliza problema taxei.

Creditorii au atras atenţia Budapestei că numărul salariaţilor de la stat este prea mare, iar Varga a propus ca soluţie încurajarea locurilor de muncă în sectorul privat, exact ceea ce guvernul urmăreşte prin planul finanţat prin taxa pe tranzacţii financiare, potrivit portfolio.hu.

Ministrul crede că la un acord de finanţare cu UE şi FMI s-ar putea ajunge la sfârşitul acestei toamne. Însă nu ar fi exclus ca semnarea acordului să vină mai târziu, având în vedere că poziţia de până acum a guvernului arată că acesta nu se grăbeşte şi că este dispus să intre din nou în conflict cu creditorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO