Business Internaţional

Cresc salariile în Germania. Va importa mai mult din Est cea mai mare economie a Uniunii Europene?

Cresc salariile în Germania. Va importa mai mult din Est...

Autor: Catalina Apostoiu

18.04.2018, 00:04 769

Angajaţii din sectorul public german se apropie de încheierea unui acord cu autorităţile de stat şi locale după grevele de avertisment de săptămâna trecută, potrivit Handelsblatt. În sectorul industrial, 3,9 milioane de angajaţi au obţinut deja prin negocieri remuneraţii mai mari. Gu­ver­nul a anunţat că şi pen­siile vor creşte.

Sindicatele din sec­torul public german au început o rundă deci­si­vă de negocieri cu angajatorii la sfârşitul săp­­tămânii trecute du­pă lansarea unei serii de greve care au creat pro­­bleme majore în aero­­porturi, gări, spi­tale şi centre de îngri­j­ire de zi.

Circa 150.000 de an­gajaţi din sector au participat la greve de aver­­tisment de mai multe ore săptămâna trecută în încercarea de a obţine o creştere cu 6% a salariilor, sau cel puţin cu 200 de euro pe lună, potrivit thelocal.de.

Două runde anterioare de negocieri au eşuat, angajatorii considerând cererile sindicatelor exagerate.

Ministrul german de interne Horst Seehofer a subliniat importanţa angajaţilor din sectorul public, declarând că este „evident“ că aceştia ar trebui să beneficieze de pe urma creşterii puternice a economiei ţării, însă a caracterizat cererile sindicatului Verdi drept nerezonabile, scrie Reuters.

Frank Bsirske, şeful puternicului sindicat Verdi, a ameninţat cu noi acţiuni de amploare dacă nu se vor înregistra progrese în următoarea rundă de negocieri, dar s-a declarat optimist că se va ajunge în curând la un acord pentru cei 2,3 milioane de angajaţi ai sectorului public.

Bsirske a declarat pentru Handesblatt că pe fondul veniturilor fiscale în creştere majorarea din acest an ar trebui să o depăşească clar pe cea de acum doi ani, când angajaţii au obţinut o creştere iniţială de 2,4%, urmată de o creştere de 2,35%.

Sindicatele şi-au exprimat de asemenea opoziţia faţă de planurile ministrului german al muncii de a majora pensiile plătite mamelor şi de reducere a contribuţiilor sociale şi pentru sănătate.

În sectorul industrial, 3,9 milioane de angajaţi au încheiat un acord în februarie echivalând cu o majorare aproximativă de 4% pe an pentru 2018 şi 2019. Inflaţia a crescut cu 1,5% în martie.

Economia germană, cea mai mare din Europa, este într-o formă excelentă, cu venituri din taxe în creştere puternică şi un excedent bugetar record.

Totuşi, deficitul de forţă de muncă calificată costă economia germană 1% din rata creştere pe an, potrivit unui studiu citat de Handelsblatt.

Puterea de cumpărare a angajaţilor germani a înregistrat doar o creştere uşoară în pofida salariilor mai mari din 2017 din cauza inflaţiei, potrivit datelor biroului german de statistică Destatis.

Deşi salariile nominale au urcat cu 2,5% în medie în 2017, o majorare simultană a preţurilor de consum cu 1,8% a redus câştigul real resimţit de angajaţi la 0,8%. Salariile anuale reale au crescut pentru al patrulea an în Germania, însăîn cel mai lent ritm din 2013.

În 2016, creşterea salariilor reale a atins 1,8%, sub creşterea record de 2,4% înregistrată în 2015 şi cea de 1,9% consemnată în 2014.

Cât priveşte pensiile, guvernul german a anunţat că acestea vor creşte cu peste 3% în acest an ca urmare a creşterii salariilor, o creştere cu mult peste cea a inflaţiei, potrivit Associated Press.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO