Business Internaţional

Creşterea economică din zona euro: cât vor mai putea dura vremurile bune?

Creşterea economică din zona euro: cât vor mai putea...

Autor: Catalina Apostoiu

26.02.2018, 00:03 600

Două rapoarte de săptămâna trecută au prezentat o perspectivă mai puţin luminoasă după o serie de date pozitive care au culminat cu atingerea pe 2017 a celei mai bune rate de creştere dintr-un deceniu.

 Astfel, încrederea sectorului de business german a înregistrat cea mai puternică scădere din peste cinci ani, în timp ce activitatea sectoarelor manufacturier şi al serviciilor din zona euro a slăbit peste aşteptările economiştilor.

Din cauza scăderii încrederii sectorului de business, economiştii institutului economic Ifo se îndoiesc că cea mai mare economie europeană îşi va putea menţine ritmul accelerat de creştere înregistrat în ultima vreme în decursul acestui an, scrie Deutsche Welle.

Potrivit oficialilor institutului naţional de statistică Destatis, economia germană a avansat cu 0,6% în ultimul trimestru al anului trecut, creşterea fiind în principal pusă pe seama unui avans cu 2,7% al exporturilor, comparativ cu o creştere de 2% a importurilor.

Pe întreg anul, economia a avansat cu 2,2%, marcând cea mai mare creştere anuală din 2011.

Datele recente mai modeste la nivelul zonei euro sunt reflectate în indicele Citigroup Economic Surprise pentru zona euro, care a atins cel mai scăzut nivel din 2016.

Deşi o rată decentă de creştere este previzionată pentru zona euro pe acest an, ultimele cifre ar putea echivala cu un semnal de avertizare privind economia acesteia adresat autorităţilor de supraveghere, potrivit Bloomberg.

Comisia Europeană şi-a revizuit în sus perspectiva de creştere la începutul acestei luni, la numai câteva săptămâni după ce preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi a vorbit despre o expansiune „robustă“.

Veştile de săptămâna trecută marchează mai degrabă o încetinire, decât un punct de turnură. Creşterea din zona euro ar putea atinge 2,3% în acest an, rată apropiată de cea de 2,5% înregistrată în 2017, potrivit ultimului sondaj Bloomberg.

Ca întotdeauna, politica ridică riscuri. Evoluţiile din Germania şi Italia vor fi decisive.

Unii investitori pariază hotărât pe întreruperea boomului. Ray Dalio, director al Bridgewater Associates, cel mai mare fond de hedging al lumii, a pariat 22 miliarde de dolari împotriva celor mai mari companii europene. Parte a logicii este că cererea în creştere poate însemna preţuri mai mari, inflaţie acceleratăşi în ultimă instanţă dobânzi mai mari.

În pofida perspectivelor, BCE este precaută în deciderea următorilor paşi în politica monetară. Aceasta dezbate cum să-şi restrângă programul de stimulente, dar vrea în acelaşit imp să evite orice modificare bruscă a politicii pentru a nu afecta creşterea.

Cifrele mai modeste reprezintă „mai degrabă o normalizare, o tendinţă către ceva mai sustenabil, ceea ce ar putea fi bine pentru creşterea economiei pe primul semestru al acestui an“, a declarat Anatoli Annenkov, economist la SocGen din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO