Business Internaţional

Creşterea economică globală şi nevoia pentru o viaţă mai sănătoasă a propulsat cererea pentru somon norvegian care atinge preţuri record

Creşterea economică globală şi nevoia pentru o...

Autor: Alex Ciutacu

27.05.2018, 20:34 145

Sandvişurile şi wrap-urile cu somon luate în grabă dimineaţa în drum spre birou devin un lux, potrivit Bloomberg.

Preţurile pentru somon norvegian au atins preţuri record din cauza unei oferte limitate combinată cu o cerere peste aşteptări. Din ce în ce mai mulţi consumatori înclinaţi spre produse sănătoase conduc creşterea consumului în naţiuni precum Brazilia şi China.

Cererea în aceste ţări a fost „extrem de mare”, spune Gorjan Nikolik, analist în cadrul Rabobank International.

Piaţa a fost sufocată din cauza ofertei reduse. Producţia nu şi-a revenit încă după un 2016 dezastruos la nivel global, în care rezervele de somon ale lumii au fost devastate de păduchi de mare.

Chiar şi Norvegia, cel mai mare producător de somon din lume, s-a confruntat cu această problemă, în timp ce alegele roşii toxice au omorât milioane de peşti în Chile, al doilea cel mai mare furnizor de peşte din lume.

Anul acesta, apele reci din Norvegia au determinat somonii să mănânce mai puţin, deci să rămână mai mici, spune Nikolik. Fermierii din Chine au prins peştele mai devreme anul acesta din cauza îngrijorărilor cu privire la alge, spune el.

Preţul pentru somon norvegian s-a dublat aproape în ultimul an, ajungând la un nivel record de 9,41 dolari per kilogram, potrivit Institutului de Statistică din Norvegia, adică 37,3 lei.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO