Business Internaţional

Critici fără precedent la adresa cancelarului german: "Un monstru teutonic al economisirii care a agravat criza în Europa"

Critici fără precedent la adresa cancelarului german: "Un monstru teutonic al economisirii care a agravat criza în Europa"

Autor: Radu Racu

16.12.2010, 10:05 329

Cancelarul german Angela Merkel a fost suspusăunor critici fără precedent în mandatul său, în cadrul unei şedinţeparlamentare, şeful guvernului fiind carcaterizat drept "nehotărât"şi "non-european" în faţa problemei crizei datoriilor de stat,scrie Financial Times.

După luni de critici calculate, membrii opoziţiei din partidulSocial Democrat şi cei din Partidul "Verzilor" au atacat joicancelarul german pentru stricarea reputaţiei ţării în faţapartenerilor ei europeni.

Refuzul Germaniei de a gira o majorare a pachetului financiarpentru susţinerea zonei euro, sau pentru a garantabondurile emise din zona euro riscă să transforme Banca CentralăEuropeană într-o "bancă rea", a spus Frank Walter Sterinmeier,liderul parlamanetarilor social-democraţi, şi fostvice-cancelar.

Alături de el, Jürgen Trittin, unul din liderii partidului Verdea spus despre cancelarul german că este văzută în Europa ca un"monstru teutonic al economiilor", ale cărui acţiuni au agravatcriza. El a acuzat-o pe Angela Merkel de "dezorientare" şi teamă decritici din partea presei populare.

Ciocnirea a venit pe fondul înrăutăţirii perspectivei de ratinga Spaniei din partea Moody's, agenţie care consideră că ibericilorle va fi forte greu să strângă 300 de miliarde de dolari pentru aplăti datoriile scadente anul viitor.

Cancelarul german Angela Merkel s-a apăratspunând că "salvarea euro" este cea mai stringentă problemă peagenda ei şi "nimeni din Europa nu va fi abandonat"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO