Business Internaţional

Criza a transformat Eurostat dintr-un institut de statistică în poliţia datoriilor

Criza a transformat Eurostat dintr-un institut de statistică în poliţia datoriilor

Foto Shutterstock

Autor: Radu Bostan

18.10.2012, 00:04 199

Până acum trei ani, Eurostat era o agenţie liniştită însărcinată cu compilarea cifrelor pentru Uniunea Europeană. Însă în octombrie 2009, şeful agenţiei, Walter Radermacher, a primit o scrisoare care a transformat Eurostat în poliţia datoriilor, cu puterea de a ancheta guvernele suspectate că măsluiesc datele oficiale. Scrisoarea venea de la Atena şi dezvăluia, cu o zi înainte de data programată pentru publicarea celor mai noi cifre, că Grecia era într-o situaţie mult mai gravă decât se credea, scrie Thomson Reuters.

La acea vreme, noul guvern din Grecia tocmai descoperise că predecesorul său a ascuns amploarea reală a îndatorării ţării. În scrisoarea trimisă către Eurostat se arăta că deficitul bugetar al ţării urma să fie de fapt 12,5% din PIB pe tot anul 2009 şi nu 3,7% din PIB cum estimase guvernul anterior.

Bomba aruncată de Grecia a distrus iluzia că toate statele din zona euro ar fi egale şi a subminat încrederea pieţelor, ceea ce a determinat Atena să ceară ajutor financiar interna­ţional. De asemenea, situaţia a expus incapacitatea Eurostat de a asigura calitatea datelor oficiale ale UE. În urma dezvăluirilor, agenţia de statistică a devenit un fel de auditor european. Din iulie 2010, legile UE conferă Eurostat autoritatea de a controla contabilitatea guvernului ori­cărui stat membru, sub ame­ninţarea amenzilor sau a altor pedepse din partea Curţii Europene de Justiţie.

Puterile extinse ale agenţiei sunt un aspect mai puţin cunoscut al centralizării instituţiilor europene şi al controlului mai mare asupra bugetelor naţionale, ca urmare a crizei datoriilor, care durează deja de trei ani.

"Pe vremuri, vedeam o problemă, ceream lămuriri şi ni se spunea că problema nu este de fapt o problemă, iar noi nu puteam dovedi contrariul", îşi aminteşte Radermacher, care bănuia încă înainte de 2009 că finanţele Greciei nu sunt în regulă, dar nu putea face nimic. "Acum îi pot spune unui ministru de finanţe: arată-mi fluturaşul cu salariul."

"Sabia lui Damocles"

Eurostat şi-a pus la încercare noile puteri în septembrie 2010, într-o misiune la Atena unde agenţia a primit "cheile de la toate uşile, dulapurile şi dosarele" ministerelor greceşti, potrivit lui Radermacher. Pe parcursul următoarelor trei luni, misiunea a dezvăluit trucurile prin care guvernele anterioare ascunseseră datoria Greciei, de la credite neînregistrate făcute de bănci din afara ţării la împrumuturi ascunse în contracte complicate de schimburi de valută.

Nivelul final anunţat de Eurostat pentru deficitul bugetar pe 2009, de 15,4% din PIB, a fost controversat, unii statisticieni greci întrebând de ce acesta includea şi companiile de stat cu pierderi.

Cum fiecare punct procentual de deficit urma să se traducă în reduceri de pensii şi salarii pentru a respecta condiţiile bailoutului, metodologia însemna totul. Radermacher, care a condus Biroul Federal de Statistică din Germania înainte să vină la Eurostat, crede că agenţia a fost dură, dar corectă.

Eurostat şi-a utilizat autoritatea sporită în mod direct până în prezent numai în Grecia, iar ameninţarea a fost suficientă în ultimii doi ani pentru ca agenţia să colaboreze bine cu Portugalia şi Spania.

"Noile puteri sunt ca sabia lui Damocles", apreciază Radermacher.

Dar chiar şi în aceste condiţii, rezultatele Eurostat se bazează pe munca multor persoane. Aproximativ 50.000 de statisticieni din UE oferă date agenţiei şi, aşa cum a arătat cazul Greciei, calitatea datelor depinde de oamenii care le raportează.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO