Business Internaţional

Criza ajută şi alimentează economia Germaniei cu forţa de lucru calificată din Sudul lovit de austeritate

Criza ajută şi alimentează economia Germaniei cu...

Autor: Ioana Nita

08.05.2013, 19:50 548

În timp ce în Spania, Portugalia şi Grecia ratele şomajului au atins niveluri record, Germania se confruntă cu fenomenul contrar - lipsa forţei de muncă, aceasta fiind una dintre cele mai mari probleme ale economiei germane, iar una dintre soluţii a venit deja în mod natural prin emigrarea cetăţenilor din ţările grav afectate de criză.

Spre deosebire de SUA, unde oamenii se mută foarte uşor dintr-un oraş în altul în căutarea unui loc de muncă, europenii au preferat să rămână aproape de casă din cauza barierelor lingvistice şi culturale. Însă acest lucru începe să se schimbe, scrie The Wall Street Journal. Numărul imigranţilor spanioli, italieni, portughezi, greci şi irlandezi din Germania a ajuns anul trecut la  aproape 134.200, dublu faţă de nivelul înregistrat înainte de criză.

Analiştii consideră că actualul flux al imigranţilor este benefic pentru Germania, care are mare nevoie de mai mulţi muncitori calificaţi pentru a stimula creşterea economică şi pentru a susţine sistemul de pensii şi pe cel medical într-o perioadă în care populaţia se reduce şi îmbătrâneşte.

„Este tot mai greu să găseşti personal calificat. Rata şomajului este foarte scăzută şi nu sunt muncitori calificaţi pe piaţă. Toată lumea vrea să îşi păstreze oamenii buni“, a spus Heinrich Traublinger, un antreprenor german care deţine o brutărie în apropierea oraşului München. El nu a reuşit să găsească un brutar timp de şase luni, până când l-a angajat pe Daniel Henares, un spaniol care a fost concediat de la o fabrică de anvelope din Barcelona, notează Financial Times.

Oferta de forţă de muncă din Germania s-ar putea reduce cu 12%, echivalentul a şase milioane persoane, până în 2030, potrivit unui studiu al fundaţiei Robert Bosch. În reţeaua de metrou din München sunt foarte multe anunţuri pentru traininguri şi cursuri de calificare în domenii precum ingineria, angajatorii încercând astfel să se asigure că vor avea la dispoziţie o generaţie de muncitori cu care economia germană va continua să prospere.

Aproximativ 500.000 de persoane din Spania, Portugalia, Italia şi Grecia lucrează în prezent în Germania, cu 8% mai mult faţă de ultimele 12 luni, potrivit datelor de la Biroul pentru ocuparea forţei de muncă din Germania.

Promovarea mobilităţii forţei de muncă într-un continent cu nenumărate taxe şi sisteme de pensii, dar şi unde se vorbesc multe limbi diferite şi unde există multe culturi, rămâne unul dintre cele mai mari obstacole în crearea unei pieţe euro­pene cu adevărat unice.

Henares s-a mutat din Spania în Germania prin intermediul unui program iniţiat de Camera de Meserii din München. Instituţia oferă suport persoa­nelor care vor să emigreze legal şi îi ajută pe aceştia să îşi găsească cazare şi să ia lecţii de germană. 

„Nu vrem să promovăm mentalitatea de muncitor musafir. Vrem ca oamenii să vină să locuiască pe termen lung în Germania, nu să îi trimitem înapoi după şase luni, când nu mai avem nevoie de ei“, a spus Katrin Budick, reprezentant al Camerei de Meserii din München. 

Informaţiile despre programul oferit în München s-au răspândit repede, iar acum ministrul muncii şi agenţia pentru ocuparea forţei de muncă vor să iniţieze un proiect la nivel naţional care să ofere stimulente similare, fiind prevăzută alocarea a 139 milioane euro în următorii ani pentru a ajuta tinerii europeni să facă traininguri şi să lucreze în Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO