Business Internaţional

Criza care vine. Brexitul va forţa fondurile de pensii să reducă beneficiile

Criza care vine. Brexitul va forţa fondurile de pensii...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.07.2016, 23:25 886

Brexitul împinsese săptămâna trecută yieldurile obligaţiunilor suverane germane atât de jos încât pe unele le-a făcut neeligibile pentru programul de achiziţii de active al Băncii Centrale Europene. Pentru fondurile de pensii, un mediu atât de sărac în randamente înseamnă criză de finanţare.  

„Brexitul ar trebui să fie semnalul de trezire pentru fondurile de pensii deoarece înseamnă că dobânzile vor sta jos sau se pot duce şi mai jos“, reducând posibilitatea atingerii randamentelor pe care acestea le-au promis, spune, pentru The Wall Street Journal, Chuck Reed, fostul primar al oraşului San Jose, California. Teama sa arată cum efectele Brexitului se simt până şi în SUA. Însă economiile făcute pentru pensionare sunt puse în pericol de prăbuşirea dobânzilor peste tot în lume. Multe dintre fondurile publice de pensii, pentru care anul acesta a fost şI aşa dificil, vor raporta probabil în luna aceasta cele mai slabe rezultate de după marea criză financiară din 2008-2009. Unele dintre cele mai mari scheme de pensii din lume, din ţări variind de la Australia la Danemarca, sunt forţate să transmită pensionarilor instrucţiuni pentru cazuri de urgenţă după votul istoric al Marii Britanii pentru ieşirea din UE. Unele avertizează că beneficiile date clienţilor ar putea fi reduse, notează Financial Times. Cu guvernatorul Băncii Angliei Mark Carney promiţând o abordare de tipul „vom face tot posibilulâ (preşedintele BCE Mario Draghi a făcut o promisiune similară pentru a proteja euro) pentru stimularea creşterii economice în Marea Britanie şI cu presiuni pe BCE şI pe Rezerva Federală din SUA să recâştige încrederea pieţelor, perspectivele unor creşteri ale dobânzilor sunt mici. 

Schemele de pensii par tot mai pesimiste în legătură cu ce înseamnă aceasta pentru portofoliile lor de active şI pentru clienţii lor.

ABP, cel mai mare fond de pensii din Europa, care are sub administrare active de 350 de miliarde de dolari pentru 2,8 milioane de angajaţI ai guvernului şI din sistemul de educaţie din Olanda, a avertizat că puterea sa de a respecta obligaţii viitoare privind pensile a ajuns „la nivelul de pericolâ.

„Perspectiva unor tăieri a beneficiilor membrilor fondului pare mai probabilă decât era înainte de votul pentru Brexitâ, a explicat un purtător de cuvânt al ABN. O decizie va fi luată la sfârşitul anului.

Fondurile de pensii îşI calculează capacitatea de a respecta plăţile viitoare către pensionari pe baza dobânzilor obligaţiunilor guvernamentale şI corporate de calitate ridicată. Dacă proiecţiile arată dobânzi mai mici, fondurile de pensii au nevoie de mai multe active pentru a putea acoperi beneficiile la care se aşteaptă să le promită în viitor. Un purtător de cuvânt le PME, un fond de pensii pentru 600.000 de angajaţI olandezi din industria metalelor şI cea electrică, a spus că rata redusă de finanţare va conduce la tăieri de pensii în 2017.

„Le spunem membrilor că dobânzile reduse fac ca obligaţiile de plată să urce meteoric şI ca rata de acoperire să fie prea micăâ, a spus purtătorul de cuvânt.

Un reprezentant al PFZW, al doilea fond de pensii ca mărime din Olanda, a explicat că rezultatul referendumului britanic a avut „un impact negativâ asupra ratei de acoperire a schemei în parte deoarece investiţiile în acţiuni „au avut de suferitâ. ŞI PFZW, care are 2,5 milioane de membri, ia în calcul reducerea beneficiilor.

În Irlanda, Asociaţia Fondurilor de Pensii a ţinut zilele trecute o întâlnire de urgenţă pentru discuţii despre impactul votului britanic asupra schemelor irlandeze. 

În SUA, fondul de pensii de 60 de miliarde de dolari al statului Massachusetts a avertizat că valoarea activelor sale se va reduce probabil cu 2% din cauza Brexitului. În cel mai pesimist scenariu, acela în care Marea Britanie se separă de UE, valoarea activelor s-ar reduce cu 9%.

De cele mai mari dificultăţI se vor lovi fondurile de pensii britanice  - iar în Marea Britanie se vorbeşte de mult timp de o criză a pensiilor - deoarece companiile care le finanţează vor vrea să cheltuiască mai puţin. Îngrijorarea este că fondurile a căror valoare a scăzut cel mai mult vor avea nevoie de injecţii de cash de urgenţă.

Pensionarii nervoşI sunt o problemă pentru orice politician aflat la putere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO