Business Internaţional

Criza datoriilor a pătruns în inima zonei euro şi-i ameninţă existenţa. Vrea cineva destrămarea uniunii monetare?

Criza datoriilor a pătruns în inima zonei euro şi-i ameninţă existenţa. Vrea cineva destrămarea uniunii monetare?

Autor: Bogdan Cojocaru

25.11.2011, 00:07 2296

Criza datoriilor se propagă cu o viteză ameţitoare, ame­ninţând state din chiar inima zonei euro, printre care Germania, Franţa şi Italia, după ce a dus în pragul defaultului, pe rând, Grecia, Irlanda şi Portugalia după creşterea costurilor de finanţare la niveluri nesustenabile. De cealaltă parte a Atlanticului, SUA, ţară care la rândul ei a trecut la muchie de cuţit de un default, ce-i drept tehnic, şi care continuă să aibă probleme cu datoria uriaşă, se împrumută la cele mai mici costuri din istorie, deşi şi-a văzut în această vară ratingul tăiat de una dintre principalele agenţii de evaluare financiară, pe când în Europa ran­damentele obliga­ţiu­nilor sunt tot mai mari.

Bursele europene au sângerat ieri cu o intesitate mai mică decât în zilele ante­rioare. Întâmplător sau nu, ieri a fost Thanksgi­vingul în SUA, ţara de unde provin cei mai mari manageri de active din lume.

Cum s-ar putea explica discrepanţa dintre costurile de finanţare ale europenilor şi ale americanilor?

"Este vorba de atacuri, dar speculative, făcute de investitorii care profită de situaţia de fapt. Ceea ce vedem este o îngrijorare cu privire la soluţiile de rezolvare a crizei europene. Investitorii percep că situaţia se agravează. Germania este victima poziţiei pe care o deţine în Europa", spune economistul Aurelian Dochia. El a explicat că sunt multe bănci americane expuse la zona euro, iar o catastrofă în Europa nu le-ar servi, pe termen scurt, la nimic.

La rândul său, profesorul de economie Daniel Dăianu a indicat că situaţia are la bază lipsa de încredere a investitorilor.

"Zona euro are defecte de design, pentru că este o uniune monetară care nu are complementul fiscalo-bugetar, aşa cum îl are SUA. Cât n-a fost criză, deficienţele au stat într-o arie invizibilă", spune Daniel Dăianu, adăugând că multiplicarea datoriilor publice a creat o anxietate foarte mare în rândul investitorilor.

"Nimeni nu pune la îndoială supravieţuirea dolarului. În zona euro, defectele de structură, în combinaţie cu criza financiară, perspectivele de creştere economică foarte slabă şi răspunsurile necorespun­zătoare ale europenilor au condus la împletirea între panică şi speculaţie. Nu este vorba de o conspiraţie", menţio­nează Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe.

Un alt posibil răspuns ar sta în faptul că majoritatea marilor manageri de active din lume sunt din SUA.

Topul primilor zece manageri de active este dominat de fondurile americane, pe primul loc situându-se BlackRock, unul dintre acţionarii agenţiei de rating Standard&Poor's.

Dar tocmai această agenţie a retrogradat ratingul de top al SUA, măsură fără precedent în istoria ţării. Reducerea calificativului a venit pe fondul neînţelegerilor dintre politicieni americani legate de ridicarea plafonului datoriei, în prezent la 100% din PIB, care au adus SUA în pragul unui default tehnic.

Totodată, Moody's, o altă mare agenţie de evaluare financiară, cu sediul în SUA, a avertizat că ratingul maxim pe care îl atribuie Statelor Unite ar putea fi în pericol dacă politicienii ame­ricani, care din nou nu se înţeleg asupra modurilor în care să fie reduse deficitul bugetar şi datoriile uriaşe, hotărăsc să renunţe la reducerile automate de cheltuieli deja stabilite.

Eşecul supercomisiei bugetare a Congresului de a ajunge la un acord privind reducerea deficitului nu reprezintă o ameninţare pentru ratingul "Aaa", notează agenţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO