Business Internaţional

Criza datoriilor din Grecia se transformă în psihodramă şi tragedie

Criza datoriilor din Grecia se transformă în psihodramă şi tragedie

Autor: Bogdan Cojocaru

10.09.2011, 00:08 6745

Grecia va înfrunta anul acesta o recesiune economică mai gravă decât s-a prevăzut iniţial, ceea ce va umfla deficitul bugetar la 8,8% din PIB, faţă de 7,4% din PIB cât a fost prevăzut iniţial.

Recent, o comisie de experţi contabili ai Parlamentului elen au arătat într-un raport oficial că datoria statului "a scăpat de sub control". Avertizările au fost aspru criticate de ministrul elen de finanţe Evangelos Venizélos, el declarând că experţii nu dispun "nici de cunoştinţele necesare, şi nici de responsabilitatea necesară pentru a face aprecieri asupra datoriei". Câteva ore mai târziu, şefa comisiei incriminate a demisionat, scrie Le Figaro.

La sfârşitul săptămânii trecute tensiunile au crescut după ce misiunea de experţi mixtă a FMI, BCE şi CE a anunţat că va părăsi Grecia şi că suspedă pentru zece zile discuţiile cu Atena. Anunţul a trimis unde de şoc pe bursa ateniană, care a antrenat în declinul său acţiunilor companiior financiare europene.

Ministrul finanţelor a încercat să minimalizeze importanţa evenimentului.

"Nu a avut loc o ruptură a discuţiilor", spus Venizélos, fără a reuşi să convingă. El a recunoscut însă că "Grecia nu va reuşi să atingă obiectivul de reducere a deficitului bugetar anul acesta din cauza agravării recesiunii".

La aproape un an şi jumătate de la stabilirea primului pachet de austeritate, Grecia a ajuns din nou cu un picior în groapă. Măsurile de austeritate au provocat o recesiune profundă, erodând producţia şi competitivitatea. Rata şomajului a atins 16,6% luna trecută.

"Comisia parlamentară are dreptate. Datoria a scăpat de sub control deoarece nu a încetat să urce şi va continua să crească. Este dezolant să vezi că guvernul nu a făcut nimic. Nicio reformă a sistemului de stat, nicio privatizare. A impus doar taxe şi a tăiat salariile. Cheltuielile publice sunt mai mari decât înainte de criză. Falimentul este foarte aproape. Creditorii internaţionali trebuie să pună piciorul în prag. Ar trebui să refuze să acorde a şasea tranşă din împrumutul de 110 miliarde de euro dacă aceste măsuri nu sunt aplicate", spune Stefanos Manos, fost ministru de finanţe.

Prin părăsirea Greciei misiunea de experţi a vrut, probabil, să pună presiune pe guvernul elen în acest sens, notează publicaţia franceză.

Jocul acesta de poker are însă ca miză bunăstarea grecilor, care suportă greul auterităţii. Cea mai recentă măsură cu impact major este majorarea TVA de la 13% la 23% pentru anumite categorii de produse.

"Grecii sunt epuizaţi. Ei cred că planul de austeritate nu reprezintă o soluţie bună pentru scoaterea ţării din criză", spune analistul politic Giorgos Delastik.

Grevele şi protestele nu s-au lăsat aşteptate. Salariaţii metroului atenian, profesorii şi apoi toată populaţia Atenei au protestat în faţa parlamentului.

"Suntem la începutul unei explozii sociale- Anul trecut, pentru ca deficitul să fie redus cu cinci puncte, grecii au făcut sacrificii enorme. Acum nu mai acceptă alte măsuri care le-ar tăia din salarii", notează Ilias Iliopoulos, liderul unui sindicat al funcţionarilor publici.

Între timp, creditorii Greciei cer economii de 2,5 miliarde euro până la finele anului, iar autorităţile cred că vor avea probleme în a controla furia grecilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO