Business Internaţional

Criza din Ucraina, semnal de alarmă pentru bugetele de apărare ale ţărilor UE

Criza din Ucraina, semnal de alarmă pentru bugetele de...

Autor: Daniela Stoican

16.04.2014, 20:10 905

Responsabilii cu bugetele militare din UE spun că situaţia din Ucraina este o „trezire la realitate” în privinţa cheltuielilor de apărare ale ţărilor UE în condiţiile în care SUA sprijină folosirea forţei în regiunile estice ale Ucrainei pentru a bloca mişcările separatiste, scrie EUobserver.

„Avem 70 de ani de pace în spate (în Europa – n.a.), dar vedem că politica forţei a revenit puternic, ceea ce reprezintă o trezire la realitate şi acum trebuie să începem să ne preocupăm serios de apărare,” a declarat Maciej Popowski, secretarul adjunct al Serviciului de Acţiune Externă al Uniunii Europene la o întrunire a miniştrilor apărării din UE de la Luxemburg.

El a notat că „acesta a fost sentimentul general la masa discuţiilor” de la reuniunea din Luxemburg.

Popowski a adăugat că şefa relaţiilor externe ale UE, Catherine Ashton, le-a spus miniştrilor: „Dacă situaţia din Ucraina nu este un factor declanşator pentru o discuţie serioasă despre cheltuieli, despre împărţirea resurselor şi folosirea lor în comun, despre apărarea inteligentă, atunci de ce altceva mai  avem nevoie pentru a ne trezi la realitate?”

Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, care a participat la dezbatere, a declarat pentru presă: „Trebuie să ne antrenăm mai mult împreună, de exemplu Forţa de Reacţie Rapidă a NATO şi Grupurile de Luptă ale Uniunii Europene, pentru a fi pregătiţi pentru orice situaţie care ar putea apărea în viitor”.

Popowski  a subliniat că nici ţările UE nici forţele NATO nu vor acorda ajutor Ucrainei dacă aceasta va intra într-o confruntare cu armata rusă. „Nici în NATO, nici în UE nu a existat vreo discuţie privind o intervenţie militară”, a declarat el.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA Jen Psaki a declarat pentru mass media din Washington că „guvernul ucrainean supraveghează toate regiunile Ucrainei şi are responsabilitatea de a face paşii necesari pentru a menţine pacea şi calmul în ţară” şi că „nu poate fi vorba de un război civil”, ca răspuns la declaraţia preşedintelui rus Vladimir Putin că Ucraina este „în pragul unui război civil”. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a subliniat că „Nu avem în vedere în mod activ acordarea de asistenţă militară (Ucrainei –n.r.)”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO