Business Internaţional

Criza din zona euro ia amploare. Va ajunge moneda europeană la paritate cu dolarul până la sfârşitul anului?

Criza din zona euro ia amploare. Va ajunge moneda europeană la paritate cu dolarul până la sfârşitul anului?

Autor: Bogdan Cojocaru

25.07.2012, 00:05 2210

Agenţia de evaluare financiară Moody's a lovit trei bas­tioane europene ale ratin­gurilor maxime din cauza posibilităţii ca Grecia să iasă din zona euro, presa internaţională vorbeşte de zece oraşe italiene în pericol de faliment, iar Spania se finanţează în continuare prea scump pentru a rezista pe pieţele financiare.

Cu toate acestea, analiştii nu sunt îngrijoraţi de soarta euro, considerând că moneda unică poate rezista multor lovituri şi că prăbuşirea ei este improbabilă.

Euro s-a depreciat luni la 1,2067 dolari pe unitate, cel mai redus nivel de după iunie 2010, şi a atins minimul ultimilor 12 ani faţă de yen, respectiv 94,23 yeni pe unitate. Ieri, euro se tran­zacţiona la 1,2113 dolari pe unitate şi la 94,78 de yeni pe unitate la ora 9:57 GMT.

Dealerii şi ana­liştii spun că dacă moneda europeană scade sub pragul psi­hologic de 1,2 dolari, cursul se poate îndrepta spre minimul de 1,1875 atins în iu­nie 2010, scrie CNBC.

Emma Lawson, analist la banca naţională a Australiei, consideră că euro se poate deprecia sub 1,2 dolari pe unitate, dar un declin rapid este improbabil. Ea se aşteaptă ca euro să-şi revină şi să urce cu 4%, la 1,26 dolari, până la sfârşitul acestui trimestru. "Ne aşteptăm ca economia să se stabilizeze, iar piaţa să devină mai încre­zătoare în capacitatea guvernului de a controla criza. Însă nu exclu­dem valuri de aver­siune faţă de risc şi slăbiciuni pe ter­men scurt", a spus ea.

Euro a scăzut cu peste 5% anul acesta, înregistrând cea mai slabă perfor­manţă dintre cele zece valute im­portante ale lumii. Puterea yenului nu s-a schimbat prea mult, în timp ce dolarul a urcat cu aproape 2%, notează Bloomberg.

Callum Hen­derson, analist la Standard Chartered, se aşteaptă ca euro să scadă la 1,18 dolari pe unitate în următoarele luni.

Dar va ajunge euro la paritate cu dolarul până la sfârşitul anului?

Unii analişti cred că acest scenariu este posibil, mai ales dacă Grecia va ieşi din zona euro. "Dacă Grecia iese dezordonat din zona euro - iar autorităţile nu au pregătite măsuri pentru a ocroti periferia zonei euro de eventualele unde de şoc - euro ar putea junge la paritate cu dolarul", a spus Thio Chin Loo, analist la BNP Paribas. Dacă "Grexitul" va fi unul ordonat, euro va "aluneca" sub pragul 1,2 dolari pe unitate, a adăugat Thio.

Analiştii de la FXStreet notează că pentru ca perechea euro/dolar să ajungă la paritate, posibi­li­tate care, tehnic, există, condiţiile din zona euro ar trebui să se deterioreze rapid şi dramatic. Euro nu a mai atins paritatea faţă de dolar din 2002.

Jeremy Siegel, profesor la o şcoală de afaceri a Universităţii Pennsylvania, prog­noza în luna mai că euro ar putea ajunge să valoreze cât un dolar în urmă­toarele şase luni. Însă cursul euro/dolar depinde de multe variabile, atât din Europa, cât şi din SUA. Investitorii care pariază împotriva euro ar putea subestima determinarea liderilor europeni de a implementa reforme, crede Gavin Friend, analist la banca naţională a Australiei. De asemenea, puterea dolarului ar putea slăbi în faţa perspectivei ca Rezerva Federală a SUA să injecteze noi lichidităţi în economie.

După ce BCE a redus dobânda de politică monetară şi dobânzile la depozite, importanţa euro pe pieţele de finanţare a crescut, mai ales în tranzacţiile de schimb contra do­larului autralian şi coroanei nor­ve­­giene şi celei sue­deze. Scă­de­rea va­lorii euro ar putea fi de fapt obiec­tivul ascuns al BCE pentru urmă­toarele luni. Slă­birea monedei eu­ro­pene ar putea reprezenta cea mai bună veste pentru eco­no­miile zonei euro, scriu econo­miştii de la Seeking Alpha.

OCDE estimează că un declin de 10% al euro ar putea stimula creşte­rea economică cu 0,8% după un an şi cu 0,9% după doi ani. De aceea, depre­cierea euro către paritatea cu dola­rul ar putea fi un dez­nodământ foarte bun pentru zona euro, con­clu­zionează econo­miştii. Banca ni­ponă Nomura anti­ci­pează că euro va ajunge la 1,15 dolari pe unitate până la sfârşitul anului.

Turbulenţe în zona euro

Moody's a înrăutăţit de la stabilă la negativă perspectiva calificativelor Germa­niei, cea mai mare economie din zona euro, Olandei şi Luxemburgului, toate cele trei state având rating maxim, AAA.

Printre motivele, considerate abernate de Le Monde, enunţate de Moody's se numără riscul că Grecia ar putea ieşi din zona euro şi posibilitatea tot mai ridicată ca statele zonei euro să fie nevoite să sprijine financiar ţări cu economii mari, pre­cum Spania şi Italia. Finlanda a rămas astfel singurul stat din zona euro care îşi păstreză perspectiva stabilă a ratingului de top, ca urmare a expu­nerii limitate prin legături comerciale faţă de re­giune, a înda­torării re­duse şi siste­mului ban­car orientat către piaţa locală. Tot­odată, presa interna­ţională atrage atenţia că zece oraşe italiene, printre care Napoli, riscă să dea faliment, iar şcolile s-ar putea să nu-şi deschidă porţile la toamnă din cauza tăierilor masive de cheltuieli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO