Business Internaţional

Criza diplomatică dintre Arabia Saudită şi Vest riscă să zdruncine din temelii încrederea în regat şi atractivitatea sa pentru investiţii

Criza diplomatică dintre Arabia Saudită şi Vest riscă...

Autor: Catalina Apostoiu

23.10.2018, 00:04 358

Scandalul declanşat de uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi riscă să aducă fondul suveran saudit PIF, transformat de prinţul Mohammed bin Salman într-una dintre cele mai re­du­tabile forţe din cea mai mare eco­no­mie a lumii arabe, în poziţia de a-şi pierde atractivitatea. Criza ame­nin­ţă de asemenea să afecteze pla­nu­rile Ara­biei Saudite de a atrage şi reţine in­ves­titori internaţionali cu rol major în efor­turile ţării de modernizare a eco­no­miei sale. În pericol este astfel capa­ci­ta­tea Riadului de a atrage inves­tiţii străine, talente şi tehnologie de care are ne­voie pentru a construi economia mo­dernă pe care prinţul Mohammed a promis-o.

Fondul a devenit un exemplu clar al posibilelor consecinţe economice pe care regatul le-ar putea suferi în urma scandalului, scrie Financial Times.

În decurs de trei ani, din martie 2015, PIF a investit zeci de miliarde de dolari pe plan local şi extern, în companii de la Uber la Magic Leap, şi în venture-uri cu Blackstone şi SoftBank, fondul ţintind o dublare a activelor sub administrare la 600 mld. dolari până în 2020.

Chiar şi înainte de criza Khashoggi misiunea de a transforma o economie clădită cu şi dependenţă de petrodolari era una extrem de dificilă. Acum, aceasta este aproape imposibilă.

„Piaţa a subestimat provocările politice şi macro pe care Arabia Saudită le va avea în faţă un timp. Companiile internaţionale au adoptat o poziţie de forţă cu privire la incidentul Khashoggi, iar acest fapt nu va ajuta la diver­sificarea economiei, având în vedere că ideea de bază era de creştere a participării sec­torului privat şi de atragere de finanţare externă“, arată Jubin Jose, consultant în cadrul Gulf Investment Fund.

Potrivit Bloomberg, străinii au vândut acţiuni saudite de 4 miliarde de riyali (1,1 miliarde de dolari) săptămâna trecută, mai mult decât în orice alt moment de la data în care datele au devenit disponibile, în 2015.

Vânzările au fost realizate în cea mai mare parte de investitori institu­ţionali străini calificaţi.

Cazul Khashoggi nu va submina probabil capacitatea PIF de a achiziţiona în continuare active străine, spun bancherii. Provocarea va fi la nivelul investiţiilor străine. „Totul a devenit mai imprevizibil acum“, a declarat un bancher pentru Financial Times.

Unul dintre sectoarele ale cărui relaţii cu Arabia Saudită sunt acum sunt semnul întrebării este cel al tehnologiei.

În primăvară, au existat zvonuri că mari firme din sectorul tech, ca Apple, Amazon şi Google, ar urma să deschidă noi centre de date şi să investească masiv în Arabia Saudită. Acum, aceste planuri ar putea fi complicate de semnele în creştere de întrebare privitoare la rolul jucat de guvernul saudit în cazul uciderii lui Khashoggi, potrivit CNN.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO