Business Internaţional

Criza financiara a adus schimbari in topul bancilor europene

Criza financiara a adus schimbari in topul bancilor europene

Click pentru imaginea intreaga

10.01.2008, 17:20 58

Sectorul bancar european a inregistrat in 2007 doua evenimente care vor intra in istorie. Este vorba mai intai de cea mai mare achizitie din istoria sa, a ABN Amro de catre un consortiu bancar care este in curs de a o diviza. In al doilea rand, o criza fara precedent izbucnita in Statele Unite, care a dus la colapsul anumitor banci (IKB, Northern Rock) si a pus in dificultate multe altele, scrie Les Echos.
Aceste doua evenimente au remodelat in profunzime clasamentul bancilor europene din punctul de vedere al capitalizarii bursiere.
In urma cu un an, capitalizarea totala a celor mai mari zece banci europene se apropia de 900 de miliarde de euro. Astazi, aceasta nu atinge mai mult de 725 de miliarde de euro. Intr-un an, indicele DJ Stoxx 600 Bank a scazut cu 16,8%. Aceasta reprezinta cea mai slaba performanta sectoriala a anului, turismul inregistrand un declin de 16,4% si sectorul asigurarilor de 11,9%. Europa nu mai are decat o banca a carei capitalizare bursiera depaseste 100 de miliarde de euro, si anume HSBC, in timp ce anul trecut alte trei banci se apropiau de acest prag simbolic (UBS, Royal Bank of Scotland si Santander).
HSBC a fost una dintre primele banci care si-au dezvaluit expunerea fata de cresterea riscurilor legate de creditele subprime, anuntand o majorare a provizioanelor diviziei sale americane. In noiembrie banca a fost nevoita sa-si reincluda in bilant doua SIV-uri (fonduri de investitii structurate) pentru a evita ca activele acestora sa fie vandute la un pret redus. Banca a reusit in cele din urma sa-si limiteze pierderile pe bursa, actiunile sale inregistrand o scadere de "numai" 9,56% pe intregul an. Banca a avut de castigat de pe urma diversificarii afacerilor sale si a expunerii destul de reduse fata de obligatiunile cu risc ridicat. In final, HSBC a iesit mai degraba mai puternica din criza.
Celelalte banci britanice au cunoscut evolutii mult mai "agitate". Northern Rock (-90% in an) se afla in pragul falimentului, soarta sa putand fi decisa in aceasta luna. Bancile avand o legatura mai stransa cu criza sectorului imobiliar au avut de suferit. In plus, investitorii nu au facut nicio diferenta intre principalii participanti la batalia pentru ABN Amro: Royal Bank of Scotland, castigatoarea, a inregistrat o scadere de 33% a actiunilor in 12 luni, Barclays, invinsa, confruntandu-se cu o scadere de 31%. In clasament, cele doua se afla in cadere libera. Rezultatul: in timp ce in 2007 primele sapte pozitii erau ocupate de cinci banci britanice, in prezent o singura banca britanica se regaseste in top sapte.
Banca elvetiana UBS, care a anuntat o recapitalizare masiva si intrarea unui fond din Singapore in cadrul actionariatului, este cealalta mare perdanta. Ca si anul trecut, bancile din Europa de Sud urca in clasament. Acestea profita de soliditatea pietelor lor locale de retail, de continuarea procesului de consolidare si in special de expunerea lor mult mai redusa fata de operatiunile de investment banking.
Santander isi intareste pozitia de prima banca a zonei euro. Banca spaniola este considerata drept principala beneficiara a divizarii ABN AMRO. UniCredit si Intesa Sanpaolo, actori importanti in cadrul procesului de consolidare desfasurat pe plan european in ultimii ani, o urmeaza la o distanta destul de mare. Bancile din Grecia s-au facut si ele remarcate, National Bank of Greece fiind inclusa in top 25 cu o capitalizare de peste 20 mld. euro.
In ceea ce priveste clasamentul mondial al bancilor din punctul de vedere al capitalizarii, acesta este dominat de marile banci chineze, care au avansat gratie recentelor lor restructurari si listarii cu succes pe bursa. Sfertul superior al clasamentului mondial este completat de o banca occidentala - HSBC.
Bancile chineze nu domina numai partea superioara a clasamentului, fiind prezente si pe pozitii mai joase. Bank of Communications, detinuta in proportie de 19% de HSBC, se plaseaza pe locul 14, cu 86,77 miliarde de dolari (59 mld. euro), in fata China Merchants Bank, cu 74,7 miliarde $ (50,8 mld. euro). Iar avansul actiunilor, de 20-30% in 12 luni (si chiar 81% in cazul China Merchants Bank), nu pare sa se opreasca aici.
Criza sectorului subprime a impins bancile americane pe pozitii inferioare. Citigroup, inca pe locul trei la sfarsitul lunii septembrie, a cazut pe sase. Capitalizarea sa bursiera a scazut cu 47% intr-un an, pana la 146,6 miliarde de dolari (99,7 mld. euro). Bank of America a coborat numai un loc fata de septembrie, pana pe 5. Capitalizarea sa a scazut insa cu 22% in 12 luni, pana la 183,1 miliarde $ (124,5 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO