Business Internaţional

Criza financiara nu doar doboara giganti bancari, ci ii si creeaza

Criza financiara nu doar doboara giganti bancari, ci ii si creeaza
03.11.2009, 23:20 24

Dintre noii "feti frumosi" ai sistemului financiar, care aucrescut intr-un an cati alte banci in sapte, se numara BNP Paribasin Franta, JPMorgan Chase in Statele Unite si Banco Santander inSpania. BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta, a reusit intimpul crizei financiare sa se departeze de principala sa rivala,Societe Generale. Volumul activelor si depozitelor bancii s-adublat in aceasta perioada.
La fel ca si BNP Paribas, si JPMorgan si Santander au reusit saprofite de slabiciunile competitorilor lor pentru a faceachizitii.

BNP Paribas a devenit cea mai mare din zonaeuro
Banca cu sediul la Paris a devenit cea mai mare din zona euro dupavaloarea depozitelor, cu un total de 10,4 mld. euro, dupa ce acumparat unitatile Fortis in acest an.
"Acordul cu Fortis este extrem de atractiv pentru BNP", a spus JaapMeijer, un analist al companiei Evolution Securities, care coteazaactiunile BNP Paribas cu "cumpara", iar pe cele ale SocieteGenerale cu "vinde". Societe Generale a anuntat pierderi record dintranzactii in ianuarie 2008 si a realizat operatiuni de writedown(reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 8 mld.euro, potrivit rapoartelor companiei.
BNP Paribas este asteptata sa raporteze in trimestrul trei unprofit de 1,26 mld. euro, potrivit estimarilor analistilor, depeste trei ori mai mult decat Societe Generale care va anunta unprofit de 399 mil. euro, sunt de parere specialistii.
Actiunile BNP Paribas au urcat cu 81% in acest an la bursa de laParis, in timp ce cele ale SocGen au avansat doar cu 34%. Valoareade piata a BNP Paribas, evaluata la 62,9 mld. euro, este cu 87% maimare decat cea a Societe Generale. Inainte de izbucnirea crizei inmai 2007, diferenta era de doar 12%.

Pentru Santander achizitiile au fost cheiasuccesului
Si Banco Santander a iesit din criza mai puternica decat multedintre rivalele sale, lasandu-le pe acestea sa se intrebe cum aputut banca intr-o perioada atat de dificila pentru tara sa mama sase transforme intr-un jucator de talie mondiala.
In mai putin de un an, pretul actiunilor Santander s-a dublat, iarcompania a organizat cea mai prolifica oferta publica initiala,obtinand 7 mld. dolari din listarea filialei din Brazilia. Aceastasingura valoreaza mai mult de 30 mld. euro, aproximativ catDeutsche Bank, Societe Generale sau Citigroup.
Nimeni nu se astepta ca micuta banca infiintata in orasul dinnordul Spaniei, Santander, in 1857 sa creasca atat de mult incat sadevina o institutie cu 90 de milioane de clienti si 170.000 deangajati, una dintre cele mai mari banci si mai agresive din punctde vedere al achizitiilor de la inceputul secolului al 21-lea. Intrimestrul trei banca spaniola a anuntat un profit de 2,2 mld.euro, in usoara crestere fata de trimestrul precedent.
Este evident ca achizitiile pe care banca le-a facut in strainatateau ajutat in momentul in care a izbucnit criza. Aproximativ ocincime din profitul obtinut de Santander provine din operatiunilepe care banca le detine intr-o economie emergenta, Brazilia. O altacincime provine de pe piata din Marea Britanie, puternic afectatade criza. Aici Santander a adaugat Alliance & Leicester sidepozitele si filialele Bradford & Bingley la reteaua Abbey pecare a cumparat-o in 2004. Aceasta diversificare a operatiunilor alimitat expunerea bancii Santander la riscurile pe care economiaslabita a Spaniei le presupune.
"Suntem lideri pe 10 piete, pe care noi le consideram a fi pietecheie si pe care le cunoastem bine", a spus Botin recent.
JPMorgan, una dintre cele mai mari banci din Statele Unite,posteaza rezultate financiare similare celor dinainte de criza. Intrimestrul trei colosul de pe piata din Statele Unite a anuntat unprofit de 3,59 mld. dolari (2,43 mld. euro), peste asteptari. Inanul 2008, banca a preluat doua dintre cele ce nu de mult ii eraurivale, Washington Mutual si Bear Stearns, si si-a consolidatastfel pozitia pe piata din SUA, populata acum de doar cativajucatori mari.
Nici Deutsche Bank nu se lasa mai prejos. Directorul financiar alcelui mai mare creditor din Germania, Stefan Krause, anunta lainceputul lunii octombrie ca banca "analizeaza cateva oportunitatipentru achizitii". In conditiile in care principalii rivali, precumCommerzbank nu au voie sa faca achizitii pana in 2012, Deutscheeste prima pe lista atunci cand vine vorba de cumpararea de activecare pot fi oricand scoase la vanzare de catre rivalii scosi dinlupta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO