Business Internaţional

Criza împinge Europa pas cu pas spre conceptul german de uniune: control mai strict şi abateri sancţionate prompt

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

07.12.2011, 00:06 670

Întâlnirea dintre cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care a netezit calea summitului UE de joi şi vineri, considerat de pieţe crucial pentru viitorul euro, ar fi putut lua amploarea unei confruntări între titani. Deşi a încurajat pieţele, dând investitorilor speranţe că liderii europeni pot conveni asupra unei soluţii de durată pentru scoaterea Europei din criză, rezultatul reuniunii celor doi oficiali a fost rapid criticat, mai ales pentru faptul că trece cu vederea una dintre principalele probleme, stimularea economiei zonei euro.

Germania este adepta unei Europe federale, centralizate, iar Franţa militează de mult timp pentru o uniune europeană bazată pe înţelegeri interguver­namentale. Rezultatul reuniunii dintre cei doi oficiali a fost că Sarkozy a acceptat pur şi simplu condiţiile cerute de Merkel, care vor fi propuse liderilor UE, scrie publicaţia britanică The Gurdian.

Astfel, Germania şi Franţa vor sugera ca la summitul UE să înceapă procedura de amendare a tratatului UE pentru a introduce reguli fiscale mai stricte, limite privind datoriile, a căror nerespectare va fi sancţionată automat. Va exista o "regulă de aur" privind echilibrarea bugetelor, iar Curtea Europeană de Justiţie va verifica respectarea acestei reguli. Singura concesiune serioasă câştigată de Sarkozy este că CEJ nu va putea respinge bugetele statelor, ceva ce ar fi umilitor pentru Franţa.

Criticii nu au întârziat să lovească

Planul germano-francez are însă defecte. El previne mai degrabă apariţia unor noi crize, dar nu aduce soluţii pentru cea prin care trece în prezent Europa. De asemenea, nu există garanţii că planul va fi respectat de toate statele europene şi trece cu vederea una dintre cele mai grave probleme, lipsa de creştere economică.

De asemenea, criticii consideră că acordul Merkel- Sarkozy aduce puţine rezultate tangibile şi nu a prezentat idei noi.

"Vedem cel mai mic numitor comul al lor, nimic din pachetul cuprinzător pentru ajungerea la o uniunea economică şi fiscală de care este nevoie pentru a convinge pieţele că Europa ia în serios problema datoriilor", spune Guy Verhofstadt, membru în Parlamentul European şi fost premier al Belgiei.

Totodată, Merkel şi Sarkozy au respins ideea obligaţiunilor comune, o variantă care este privită de investitori şi tot mai mulţi oficiali europeni ca o soluţie pe termen lung împotriva crizei, scrie agenţia Thomson Reuters.

"Acestea nu sunt cu siguranţă o soluţie pentru criză" şi ar fi o nebunie din partea Germaniei şi Franţei să plătească pentru datoriile altor ţări, a spus Sarkozy.

Ce "cadou" au făcut Merkel şi Sarkozy investitorilor

Cei doi oficiali s-au angajat să nu mai preseze investitorii privaţi să accepte voluntar pierderi pe obligaţiunile denominate în euro, aşa cum au făcut în cazul celui de-al doilea pachet de salvare destinat Greciei. Acordul reprezintă o schimbare de poziţie din partea Germaniei, care anterior insista ca deţinătorii privaţi de obligaţiuni să participe la orice plan de salvare, scrie The Wall Street Journal.

"Grecia este şi va rămâne o excepţie", a spus Merkel.

Ce au propus Merkel şi Sarkozy

  • Modificarea tratatului european pentru toţi cei 27 de membri ai UE. Dacă nu toate statele sunt de acord, propunerea va viza doar membrii zonei euro. Detaliile modificărilor vor fi finalizate până în martie.

  • Sancţiuni automate pentru ţările care încalcă regula deficitului bugetar de sub 3% din PIB.

  • O "regulă de aur" prevăzută în constituţiile statelor zonei euro care obligă la echilibrarea bugetelor.

  • Respectarea "regulii de aur" va fi verificată de Curtea Europeană de Justiţie, care nu va avea însă puterea de a sacţiona abaterile bugetare.

  • Devansarea lansării Mecanismului European de Stabilitate din 2013 în 2012. MES este urmaşul actualului fond de salvare a zonei euro, EFSF.

  • Deţinătorilor privaţi nu li se va mai cere să suporte pierderi în viitoarele programe de restructurare a datoriilor.

  • Sarkozy a propus organizarea de summituri lunare ale liderilor ţărilor din zona euro până la finalul crizei pentru a discuta măsuri care să impulsioneze creşterea economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO