Business Internaţional

Criza nu ţine cont de sărbători: Agenţiile de rating oferă cadou Europei noi ameninţări

Criza nu ţine cont de sărbători: Agenţiile de rating oferă cadou Europei noi ameninţări

Foto: Shutterstock

Autor: Paul Comşa

21.12.2011, 17:26 410

De sărbători, economiile europene se pregătesc pentru un nou sezon de reduceri - de ratinguri. Crăciunul nu va fi unul liniştit la Paris, Londra şi Berlin după ce marile agenţii de ratinguri au anunţat că au în vizor calificativele Franţei, Marii Britanii şi Fondului european de stabilitate financiară (FESF). "Duşul rece" primit de marile economii ale Europei provoacă un nou val de incertitudine, împinge în sus costurile de finanţare ale guvernelor şi alimentează volatilitatea pieţelor financiare.

"Agenţiile cauzează multă incertitudine în rândul investitorilor şi nu ştim dacă ratingurile ţărilor vor fi retrogradate cu o treaptă sau cu două trepte. Dacă au de gând să o facă, măcar să ne anunţe până la sfârşitul anului", a afirmat un director sindical, citat de Wall Street Journal.

Cel mai expus pare ratingul Franţei, a cărui perspectivă a fost revizuită de agenţia de rating Fitch de la "stabilă", la "negativă". Totodată, omologii de la Standard & Poor's au plasat economia Franţei sub supraveghere şi au avertizat că iau în calcul o retrogradare a ratingului ţării.

"Menţinem ratingul AAA al Franţei dar avertizăm că există o şansă mai mare de 50% ca el să fie retrogradat în următorii doi ani", se arată într-un comunicat al Fitch.

"Preţiosul talisman financiar" îi permite Franţei să se împrumute din pieţe în condiţii favorabile pentru a-şi finanţa deficitele bugetare, iar retrogradarea s-ar concretiza în costuri suplimentare de 5 mld. euro pe an pentru stat, conform estimărilor ministrului francez al bugetului Valerie Pecresse, scrie Les Echos.

"Menţinerea ratingului "AAA" al Franţei ţine de un miracol în care vreau să cred", spune Jean-Pierre Jouyet, directorul Autorităţii pentru reglementarea pieţelor financiare din Franţa, citat de La Tribune.

Fitch nu se opreşte însă la Franţa şi ameninţă că "acelaşi lucru (o retrogradare a ratingului - n.red) s-ar putea întâmpla şi cu calificativul FESF, fondul de salvare al zonei euro, dacă nu vor fi consolidate mecanismele de creditare".

Ratingul maxim "AAA" al FESF depinde în mare măsură de calificativele Franţei şi Germaniei deoarece cele două state furnizează FESF cele mai importante garanţii şi supragaranţii, în valoare de 369,6 mld. euro, adică peste 80% din capitalul total al fondului.

Nici Marea Britanie nu a scăpat de "tăvălugul" agenţiilor de rating. Agenţia Moody's plasat sub observaţie o economie britanică vulnerabilă la criza datoriilor suverane din Europa, dar expusă şi unor "importante riscuri pe plan intern".

Veşti bune din Germania

Încrederea investitorilor şi consumatorilor germani în economie a crescut în decembrie şi indică faptul că cea mai mare economie a Europei ar putea să evite recesiunea anul viitor, scrie The Wall Street Journal.

"Per total, şansele ca Germania să evite recesiunea în următoarele luni au crescut, sau cel puţin orice scădere a PIB la sfârşitul anului sau la începutul anului viitor va fi neglijabilă", apreciază economistul-şef al IHS Global Insight, cea mai mare organizaţie de analize economico-financiare din lume, Timo Klein.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO