Business Internaţional

Criza nucleară din Japonia a contaminat pieţele financiare din întreaga lume

Criza nucleară din Japonia a contaminat pieţele financiare din întreaga lume

Autor: Alexandru Matei

15.03.2011, 23:50 38

Situaţia din Japonia rămâne critică după ce o a treia exploziela centrala de la Fukushima şi creşterea nivelului radiaţiilor înTokio au generat un exod al investitorilor, bursa niponă scăzând cu10,6%, ceea ce a determinat o reacţie în lanţ în toate colţurilelumii. În două zile de tranzac­ţionare companiile japoneze aupierdut circa 626 mld. $ din valoare.

În Europa, cea mai afectată a fost bursa germană, indicele DAXscăzând cu circa 3,5%, fiind urmată de cea franceză, cu peste 2,1%şi de cea britanică, cu 1,5%. Banca Japoniei a inundat piaţa culichidităţi în valoare de 245 mld. dolari pentru a se asigura căexistă suficienţi bani în cazul unor retrageri masive defonduri.
În Tokio s-a instalat panica în momentul în care au apărutzvonuri privind creşterea nivelului radiaţiilor la o valoare de 23de ori mai mare decât cea normală. Ulterior situaţia s-astabilizat. Totuşi, radiaţiile continuă să dea cele mai mari bătăide cap autorităţilor, ministrul japonez al afacerilor externe,Takeaki Matsumoto, declarând că nivelul acestora după incendiul dela reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima "ar putea aveaefecte negative asupra sănătăţii" popu­la­ţi­ei. "La reactorulnumărul 4 a avut loc un incendiu, există radioactivitate care arputea avea efecte negative asupra sănătăţii persoanelor", adeclarat Matsumoto.
În plus, un cutremur puternic, cu magnitudinea 6 grade pescara Richter s-a produs marţi-seară la sud-vest de Tokio.Epicentrul seismului a fost localizat în prefectura Shizuoka, laaproximativ 120 de kilometri sud-vest de capitală, şi în apropiereamuntelui Fuji, zonă în care cutremurele au fost cel mai puternicresimţite.
Criza prin care trece Japonia a stârnit dispute puternice înîntreaga lume cu privire la sectorul energetic nuclear, Germaniaînchizând pentru trei luni şapte reactoare ce au fost date înfolosinţă înainte de 1980. Aceasta este cea mai drastică măsurăluată la nivel mondial, dar mai multe ţări au anunţat că îşirevizuiesc normele de siguranţă la centralele existente.
În ceea ce priveşte România, planurile privind construireareactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi a unei a doua centrale nusunt puse în pericol.
"Personal nu cred (că evenimentele din Japonia vor afectaconstruirea de noi centrale în România - n. red.), dar este posibilsă aibă un impact asupra creşterii nivelului de rezistenţă laevenimente extreme", spune Teodor Chirică, membru al ForumuluiAtomic European şi fost director general al Nuclearelectrica,compania care administrează cele două reactoare nucleare de laCernavodă.
Proporţiile dezastrului cresc
  • 3.373 de morţi confirmaţi, 6.746 de dispăruţi şi 1.897 derăniţi, conform unui bilanţ provizoriu.
  • Până în prezent, au fost salvate aproximativ 25.000 depersoane.
  • Aproximativ 520.000 de persoane sunt cazate în peste 2.500 deadăposturi.
  • Numeroase spitale nu pot face faţă numărului mare de răniţi,din cauza lipsei de materiale medicale, în contextul în careautorităţile locale au fost copleşite de numărul de corpurirecuperate dintre ruine.
  • Agenţia pentru Managementul Incendiilor şi Dezastrelor aanunţat că numărul clădirilor distruse complet sau parţial decutremur a ajuns la 72.945.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO