Business Internaţional

Criza socială care arde mocnit la graniţele României: Studenţi bulgari cu feţele acoperite de măşti de gaze „ucişi“ în faţa clădirii parlamentului de „politicile otrăvitoare“

Studenţi bulgari înscenând un spectacol în faţa clădirii parlamentului din Sofia. Spectacolul aminteşte de ziua de 17 noiembrie 1939 în care trupe naziste înarmate au descins în universităţile din Praga şi de ziua de 17 noiembrie 1973, când forţele militare greceşti au atacat Politehnica din Atena

Studenţi bulgari înscenând un spectacol în faţa clădirii parlamentului din Sofia. Spectacolul aminteşte de ziua de 17 noiembrie 1939 în care trupe naziste înarmate au descins în universităţile din Praga şi de ziua de 17 noiembrie 1973, când forţele militare greceşti au atacat Politehnica din Atena

Autor: Bogdan Cojocaru

18.11.2013, 18:09 1054

Studenţi zăcând nemişcaţi, cu feţele acoperite de măşti de gaze, în faţa clădirii parlamentului, ucişi de „politicile otrăvitoare“ cu care este intoxicată de aproape un sfert de secol societatea bulgară, zeci de mii de oameni cerând în stradă demisia noului guvern, ajuns la conducere tot în urma unor proteste, dar care refuză să lase puterea deşi este acuzat ca şi cel anterior de corupţie, sunt secvenţe care marchează de aproape jumătate de an viaţa celui mai sărac stat din UE. Vecinătatea geografică face ca vântul schimbării venit din Bulgaria să se facă simţit şi în România. Dar cât de departe este economic România de Bulgaria?

După ce studenţii au ocupat Uni­ver­sita­tea din Sofia, tinerii actori de la Academia Naţională de Arte Teatrale şi Film au însce­nat un protest antigu­vernamental în faţa clă­dirii parlamentului, potrivit agenţiei Novi­nite. Ei au blocat o stradă şi şi-au arătat ne­mul­ţumirea prin piese de teatru în care şi-au acoperit feţele cu măşti de gaze, simbol al „politicilor otrăvitoare“ la care este supusă societatea bulgară. La sfârşitul spectacolului, studenţii s-au prăbuşit la pământ, făcând pe morţii timp de mai multe minute.

Vineri, studenţii au încercat să ocupe şi clădirea Parlamentului, dar pentru că n-au reuşit, au mărşăluit spre centrul oraşului spărgând patru cordoane de poliţie. Nu au fost raportate violenţe, iar poliţia a făcut doar câteva arestări înainte ca studenţii să se retragă în clădirea principală a universităţii, ocupată încă din 23 octombrie, notează The New York Times.

„Vrem moralitate în politică, vrem ca politicenii noştri să muncească pentru oameni şi nu pentru Mafie. De aceea vrem ca guvernul să demisioneze“, a afirmat Ivaylo Dinev, student la antropologie. El este liderul informal al tinerilor care au ocupat Universitatea.

Bulgaria este zdruncinată de proteste încă din iunie, când cetăţenii au ieşit în stradă înfuriaţi de numirea, de către guver­nul socialist condus de premierul Plamen Oresharski, a lui Delyan Peevski, un magnat media cu conexiuni politice, ca şef al Agenţiei Naţionale de Securitate. Deşi Peevski a renunţat la funcţie, protestatarii susţin că nominalizarea dovedeşte că gu­vernul este controlat de interesele oame­nilor de afaceri.

Majoritatea bulgarilor sunt de acord cu protestatarii

Protestele au devenit violente la sfârşitul lunii iulie, când demonstranţii au sechestrat timp de opt ore câţiva parlamentari în clădirea Parlamentului. Poliţia a încercat să calmeze atunci în forţă protestele, iar demonstranţii au răspuns aruncând cu pietre şi sticle.

Sondajele de opinie arată că majoritatea bulgarilor sunt de acord cu cererea protestatarilor de a se organiza noi alegeri, iar unii analişti cred că orice răspuns în forţă al poliţiei nu ar face acum decât să consolideze sprijinul.

„Se pare că protestatarii au câştigat argumentul – 60-70% din bulgari spun că sunt de acord cu principala cerere“, a explicat Daniel Smilov, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Sofia.

Sâmbătă, între 20.000 şi 30.000 de persoane au ieşit în stradă pentru a protesta contra guvernului sau pentru a-şi arăta susţinerea faţă de acesta.

Ca şi România, Bulgaria a fost aceptată în UE în 2007, dar bulgarii au rămas cu cele mai mici venituri din Uniune – salariul mediu lunar este de aproximativ 400 de euro, iar pensia medie este de 150 de euro.

Rata şomajului în rândul tinerilor este de aproape 30%, iar sacrificiile economice dureroase ale unui guvern care a ţinut cu dinţii de stricteţea bugetară şi sărăcia larg răspândită au accentuat dezechilibrele din societate, scrie The Washington Post.

De zeci de ani Bulgaria iese în evidenţă prin corupţie. Acest stat este depăşit doar de Grecia în indicele percepţiei corupţiei al Transparency International.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO