Business Internaţional

Croaţia: de succesul din fotbal va profita economia. Însă victoriile în sport nu vor putea înlocui reformele şi dorinţa de schimbare

Croaţia: de succesul din fotbal va profita economia....

Autor: Catalina Apostoiu

18.07.2018, 00:06 807

Specialişti, oameni de afaceri şi oficiali din sectorul turistic spun că succesul înregistrat la Campionatul Mondial de Fotbal de naţionala croată a întărit imaginea de brand a Croaţiei la nivel mondial, gene­rând astfel noi opor­tunităţi de dezvoltare a economiei acestei ţări, scrie Balkan Insight.

Succesul uimitor înregistrat de echipa croată de fotbal în Rusia va întări Croaţia ca brand, spune Maja Vrataric, specialist PR în cadrul agenţiei Grizli.

„Finalele Cupei Mondiale au fost di­fuzate în toate ţările lumii, ceea ce în­seamnă enorm pentru vizibilitatea ţării noastre“, adaugă Vrataric.

În ziua meciului cu Rusia, Croaţia a fost menţionată în presa străină de nu mai puţin de 118.482 de ori.

Specialiştii spun că succesul din Rusia ar putea avea un impact major asupra economiei croate, în special pentru că internetul este acum principalul instrument utilizat pentru alegerea destinaţiilor de călătorie.

Biroul croat pentru turism HTZ s-a folosit de succesul jucătorilor pentru a crea un slogan: „Croaţia plină de ju­cători excelenţi“. Acesta a realizat şi un video special, în care jucătorii croaţi in­vită turiştii să viziteze locuri intere­sante, dar mai puţin cunoscute din Croaţia.

Şi alte sectoare ale economiei au primit un impuls. Potrivit Camerei Croate a Comerţului, în zilele cu meciuri cifra medie de afaceri din industria de catering a crescut cu 10% sau mai mult. În ziua finalei, aceasta a avansat cu 13%.

Industria a generat în total 120 milioane de euro în această pe­rioadă, cu aproximativ 3% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Succesul din sport este doar un punct de început, notează experţii. Aceasta este o oportunitate nu numai pentru turism, ci şi pentru alte sectoare.

Antreprenorii cro­aţi au declarat că nu au aşteptări exagerate privind avantajele legate de succesul înregistrat de Croaţia în domeniul fotbalului.

Potrivit acestora, sunt încă necesare eforturi mari, cât şi o schimbare a climatului politic.

Din punctul de vedere al ratei de creştere economică, Croaţia se situează încă în urma altor state membre ale UE din centrul şi sud-estul Europei, potrivit Reuters. Croaţia ar putea avea nevoie să importe muncitori pentru a-şi susţine creşterea economică şi a soluţiona problemele care-i ţin departe pe investitori, avertiza recent şeful asociaţiei naţionale a angajatorilor HUP.

Davor Majestic declara pentru Reuters că reformele economice au stagnat de la reducerile de taxe corporate şi pe venit la începutul anului trecut. Aceste măsuri au ajutat la susţinerea creşterii de aproximativ 3% în 2017, dar economiştii spun că celei mai noi membre a UE îi va fi greu să avanseze cu mai mult de 2% pe an pe termen lung dacă nu va creşte investiţiile.

Sectorul de stat încă domină economia croată, iar analiştii şi investitorii spun de ani întregi că ţara nu implementează suficient de rapid schimbări care să favorizeze investiţiile.

Corupţia reprezintă de asemenea o problemă majoră. Până la 94% din participanţii la un sondaj realizat la începutul acestui an au declarat că cred că corupţia este răspândită la scară largă în ţară, iar 58% cred că aceasta s-a extins în ultimii trei ani, potrivit Total Croatia News.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO