Business Internaţional

Croaţia vrea să răscumpere de la unguri compania petrolieră INA

Ivan Vrdoljak, ministrul croat al economiei: Am putea folosi acţiuni deţinute de MOL şi până la 19% din acţiunile noastre la INA ca garanţii. Astfel nu va fi nevoie de niciun fel de garanţii de stat, iar tranzacţia nu ar majora datoria publică.

De grupul petrolier croat INA mai este interesat cel mai mare producător de gaze naturale din lume, Gazprom

Ivan Vrdoljak, ministrul croat al economiei: Am putea folosi acţiuni deţinute de MOL şi până la 19% din acţiunile noastre la INA ca garanţii. Astfel nu va fi nevoie de niciun fel de garanţii de stat, iar tranzacţia nu ar majora datoria publică. De grupul petrolier croat INA mai este interesat cel mai mare producător de gaze naturale din lume, Gazprom

Autor: Daniela Stoican, Bogdan Cojocaru

24.07.2014, 00:05 465
Guvernul croat intenţionează să răscumpere participaţia pe care grupul petrolier maghiar MOL o deţine la compania de petrol şi gaze INA, ceea ce i-ar aduce controlul acesteia, şi vrea ca tranzacţia să fie finanţată printr-un împrumut, a declarat ministrul croat al economiei Ivan Vrdoljak, citat de Budapest Business Journal.

„Am putea folosi acţiuni deţinute de MOL şi până la 19% din acţiunile noastre la INA ca garanţii. Astfel nu va fi nevoie de niciun fel de garanţii de stat, iar tranzacţia nu ar majora datoria publică“, a afirmat Vrdoljak. Potrivit ministrului croat, cea mai bună soluţie pentru strategia energetică a Croaţiei ar fi ca guvernul să răscumpere acţiunile INA şi să dezvolte resursele de hidrocarburi ale ţării. „O a doua soluţie ar fi ca ţara să ajungă la un acord cu MOL, iar a treia opţiune ar fi să găsească un nou partener pentru INA“, a adăugat Vrdoljak.

Dacă statul croat ar cumpăra acţiunile deţinute de MOL, guvernul ar ajunge să deţină aproape integral compania. Grupul MOL indica anterior că dacă negocierile cu guvernul croat au succes şi INA continuă să funcţioneze conform principiilor de piaţă, va creşte şi va spori valoarea pentru acţionari.

Dacă negocierile nu au succes iar guvernul croat va căuta în continuare să obţină controlul asupra INA, MOL îşi va vinde participaţia în companie. Dacă guvernul croat intenţionează să ajungă să controleze INA în pofida stadiului avansat al privatizării, MOL va cere guvernului să îşi exprime intenţia de a negocia răscumpărarea acţiunilor INA de la MOL prin canale oficiale, aşa cum au făcut-o şi alte părţi interesate.

Gazprom, compania care deţine monopolul asupra exporturilor ruseşti de gaze, şi-a exprimat recent interesul de a cumpăra participaţia de peste 48% pe care MOL o deţine la INA. Statul croat controlează 45% din acţiuni. MOL este prezent şi în România şi deţine o reţea de de 189 de benzinării pe plan local, în urma achiziţonării benzinăriilor Agip de la grupul italian Eni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO