Business Internaţional

Cu cărţile pe masă: Cum ar putea summit-ul NATO şi întâlnirea dintre Trump şi Putin să schimbe dramatic viitorul Vestului

Cu cărţile pe masă: Cum ar putea summit-ul NATO şi...

Autor: Alex Ciutacu

11.07.2018, 19:31 689

Combinaţia dintre miza summit-ului NATO şi întâlnirea privată dintre preşedintele american Donald Trump şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea aduce una dintre cele mai dramatice schimbări geopolitice văzute de la sfârşitul Războiului Rece, au transmis o serie de analişti pentru CNBC.

Drumul preşedintelui american prin Europa a început cu o întâlnire de două zile a membrilor NATO în Bruxelles, ceilalţi lideri sperând să ofere imaginea de solidaritate în faţa ameninţărilor Rusiei de a diviza grupul.

Cu toate acestea, la scurt timp după ce a discutat cu şeful NATO, Jens Stoltenberg, Trump a început să agite apele internaţionale.

„Germania este controlată în totalitate de Rusia. (...) Ei vor importa 60-70% din necesarul energetic din Rusia şi vor deschide şi o nouă conductă, şi să îmi spuneţi voi dacă asta e normal, pentru că eu nu cred că este”, spune Trump înainte de a critica eşecul Berlinului de a-şi creşte semnificativ cheltuielile cu apărarea.

Drept răspuns, ministrul apărării din Germania, Ursula von der Leyen, a declarat pentru CNBC că ea crede că Berlinul poate „face faţă” criticilor repetate ale lui Trump.

Ritmul summit-ului NATO de anul acesta este într-un contrast semnificativ cu cel al întâlnirilor anterioare. În trecut erau văzute drept evenimente de rutină, membrii alianţei întâlnindu-se doar pentru a spune încă o dată că alianţa este mai puternică ca niciodată şi pentru a promite că vor continua să lucreze împreună.

Acum, Reuters scrie că eforturile de comunicare ale NATO se pot dovedi inutile dacă preşedintele american anulează totul cu o singură postare pe Twitter.

„Donald Trump s-a prezentat la summit-ul NATO cu o poziţie foarte similară cu cea a lui Vladimir Putin”, spune Brian Klaas, specialist în politici globale în cadrul London School of Economics.

Anul acesta, întâlnirea NATO a venit înaintea întâlnirii directe dintre Trump şi Putin în Helsinki, luni dimineaţă.

Summit-ul din Helsinki vine în ciuda politicilor europene care încearcă să îl izoleze pe Putin de scena globală, în timp ce Marea Britanie – aliatul cheie al Washingtonului, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la atitudinea prietenoasă a lui Trump faţă de liderul rus.

„În contrast cu tweet-urile lui, Trump se abţine de la confruntări faţă în faţă la întâlniri. Dacă se fereşte de probleme sensibile precum Ucraina sau interferenţa în alegeri, Putin îl va lua drept fraier şi se va juca cu el”, spune Steven Pifer, fost ambasador SUA în Ucraina, sub cabinetul lui Clinton.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO