Business Internaţional

Cu Gazprom mai ascultător, relaţiile dintre UE şi cel mai mare exportator de gaze din lume încep să se dezgheţe

Cu Gazprom mai ascultător, relaţiile dintre UE şi cel...

Autor: Catalina Apostoiu

08.02.2018, 00:05 494

O apropiere între Uniunea Europeană şi cel mai mare furnizor al său de gaze naturale începe să prindă contur, scrie Bloomberg.

La 11 luni după ce au criticat Gazprom pentru izolarea pieţei bulgare, autorităţile europene laudă exportatorul rus de gaze pentru consolidarea competiţiei prin permiterea unor fluxuri bidirecţionale de combustibil între Grecia şi Bulgaria. Relaţiile dintre UE şi Rusia s-au deteriorat după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014.

„În pofida a ceea ce s-a întâmplat, cele două părţi întrevăd necesitatea urgentă de a discuta cum va fi gestionată relaţia dintre ele“, remarcă Jonathan Stern, de la Natural Gas Research Programme din cadrul Oxford Institute for Energy Studies.

Există „cu siguranţă o apro­pie­re“ în condiţiile în care Gazprom se pre­­găteşte să finalizeze noi gazo­ducte către regiune. Europa are nevoie de o relaţie mai bună la nivelul ofertei şi în con­di­ţiile în care guvernul olandez a anun­ţat recent că va adânci reducerile de producţie la cel mai mare câmp ga­zei­fer al Europei, iar Norvegia, al doilea mare fur­nizor al re­gi­unii, s-ar putea apropia de capacitatea maximă de producţie.

Comisia Europeană încearcă să introducă noi regle­mentări pentru sporirea competiţiei, iar Gazprom nu este singura vinovată pentru lipsa de progres în această privinţă.

Ţările est-europene pot face mai mult pentru impulsionarea competiţiei pentru gaze adoptând reglementări care să permită un acces mai facil al unor jucători noi, arată Andree Stracke, de la RWE.

Pentru că anumite ţări îşi protejează pieţele, mai degrabă decât să le deschidă, Rusia are o oportunitate clară de a-şi creşte cota deţinută din piaţa europeană, potrivit lui Stracke.

Gigantul rus Gazprom a anunţat recent că se aşteaptă ca investiţiile să atingă un vârf în perioada 2018-2020, iar rambursările de datorii să ajungă la un nivel maxim în acest an, în condiţiile în care acesta îşi creşte cheltuielile pe proiecte majore, potrivit Reuters.

Compania rusă se aşteaptă ca media investiţiilor anuale până în 2035 să atingă 1.000 miliarde de ruble (17,5 miliarde de dolari). Grupul Gazprom se aşteaptă să investească 1.280 miliarde de ruble în acest an.

Până în 2020, compania îşi va creşte producţia de gaze cu 15% faţă de 2016.

Ca parte a eforturilor Europei de a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu gaze, Banca Europeană de Investiţii a aprobat recent un împrumut de 1,5 miliarde de euro pentru Trans-Adriatic Pipeline (TAP), parte a unui proiect de 40 miliarde de dolari având drept obiectiv asigurarea de noi surse de gaze pentru Europa, potrivit Reuters.

UE încearcă să-şi reducă dependenţa de Rusia dezvoltând aşa-numitul Coridor Sudic de Gaze aşteptat să aducă aproximativ 16 miliarde de metri cubi de gaze pe an în Europa până în 2020.

Gazele ar urma să vină din câmpul Shah deniz 2 din Azerbaijian via mai multe rute, incluzând TAP.

Potrivit vicepreşedintelui EIB Andrew McDowell, proiectul TAP va contribui la compensarea producţiei europene în scădere, va furniza o sursă nouă de gaze şi va înlocui generarea de energie din cărbune în Europa centrală şi de sud-est.

 

UE caută şi alte surse

UE încearcă să-şi reducă dependenţa de Rusia dezvoltând aşa-numitul Coridor Sudic de Gaze aşteptat să aducă aproximativ 16 miliarde de metri cubi de gaze pe an în Europa până în 2020.

Gazele ar urma să vină din Azerbaidjian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO