Business Internaţional

Cu lira la pământ, turcii se adăpostesc sub umbrela aurului. „Turcii au un comportament interesant, ei cumpără aur când preţurile sunt în creştere şi speră ca această creştere să continue”

Cu lira la pământ, turcii se adăpostesc sub umbrela...

Autor: Alex Ciutacu

25.05.2018, 15:19 10364

Cu doar o lună rămasă înainte de alegeri, negustorii din bazarurile Turciei observă o creştere a cererii pentru monede de aur, potrivit Bloomberg.

„Turcii au un comportament interesant – ei cumpără aur atunci când preţurile cresc şi speră ca această creştere să continue”, spune Gokhan Karakan, 32 ani, care conduce un exchange de aur în inima Marelui Bazar din Istanbul. „Oamenii cred că este un trend aici şi aleg să cumpere aur până când dispare nesiguranţa din piaţă”.

Vineri, la Marele Bazar – una dintre cele mai mari pieţe din lume – comercianţii spun că mai mulţi clienţi cumpără aur în loc să vândă, în speranţa că metalul preţios îşi va păstra valoarea în timp ce lira este în scădere liberă.

Preţul aurului raportat la liră este mai mare ca niciodată, dar asta nu descurajează cumpărătorii care caută un „paradis sigur” pentru banii lor.

„Turcii iubesc aurul” spune Tekin Firat, 30 ani, care deţine şi operează un magazin de aur în bazar. „Oamenii cred că aurul nu va pierde niciodată pe termen lung”.

Cetăţenii Turciei se adăpostesc sub umbrela aurului în contextul în care lira este în scădere. Preşedintele Erdogan, care este pe cale de a-şi lansa campania prezidenţială, este pe cale să înfrunte cea mai mare provocare electorală din ultimii 15 ani, în mijlocul unei crize monetare.

El se confruntă cu presiunea investitorilor care cer randamente mai mari atunci când sunt solicitaţi pentru a finanţa o economie erodată de inflaţie şi înghiţită de deficitul de cont curent.

Aurul are o importanţă specială în Turcia. Ţara este casa regatului antic Lydia, unde au fost descoperite cele mai vechi monede de aur din istoria omenirii de până acum – din secolul VII înainte de Hristos.

Turcia a importat 118 tone metrice de lingouri de aur, care valorează 5 miliarde de dolari la preţurile de astăzi, în primele patru luni ale anului, cea mai mare cantitate raportat la perioadă, din ultimii 23 de ani.

Vineri la ora 15.15 aurul se tranzacţiona în Turcia la valoarea de 41,2 dolar per gram, în creştere cu 1% de la începutul zilei.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO