Business Internaţional

Cu maşini în flăcări pe străzile Frankfurtului, şeful BCE apără politicile de austeritate şi îndeamnă la unitate, la inaugurarea noului sediu

Cu maşini în flăcări pe străzile Frankfurtului,...

Autor: Florentina Dragu

18.03.2015, 13:58 454

Draghi a avertizat că adoptarea unor politici naţionaliste şi de izolare nu va rezolva problemele cu care se confruntă Europa, adăugând că BCE nu a făcut altceva decât să încerce să amortizeze şocurile generate de criza financiară şi economică, relatează Wall Street Journal.

"Unitatea Europei este pusă la încercare. Oamenii trec prin momente foarte dificile. În calitatea de instituţie a UE care a jucat un rol important pe parcursul crizei, BCE a devenit punctul focal al celor care s-au săturat de această situaţie. Acest lucru ar putea să nu fie tocmai corect, deoarece acţiunile noastre au vizat tocmai amortizarea şocurilor din economie", a declarat Draghi.

Mii de persoane participă la o demonstraţie în faţa sediului BCE din Frankfurt împotriva măsurilor de austeritate impuse de guvernele europene în colaborare cu Comisia Europeană, BCE şi Fondului Monetar Internaţional, în timpul manifestaţiilor având loc şi câteva incidente între protestatari şi poliţie.

Grupul de activişti Blockupy, numit astfel după mişcarea populară de stradă Occupy Wall Street din 2011, care a organizat protestul, estimează că aproximativ 10.000 de persoane sunt prezente la manifestaţie.

Activiştii, cărora li s-au alăturat şi membrii mai multor partide politice de stânga din Europa, inclusiv Syriza (Grecia), Podemos (Spania) şi Die Linke (Germania), afirmă că BCE este parţial responsabilă pentru implementarea politicilor de austeritate care, susţin ei, sărăcesc naţiunile europene.

BCE a inaugurat miercuri noul său sediu pe amplasamentul Grossmarkthalle (fosta piaţă de gros din Frankfurt), în paralel cu desfăşurarea şedinţelor periodice ale Consiliului guvernatorilor şi Consiliului general.

"Această clădire este un simbol al celor mai bune lucruri pe care le pot înfăptui europenii împreună. Numeroase persoane au depus eforturi neobosite pentru ca această clădire să devină realitate," a declarat Draghi cu prilejul inaugurării.

Complexul architectural, a cărui construcţie a costat peste 1 miliard de euro (faţă de o estimare iniţială de 850 de milioane de euro), include un zgârie-nori care găzduieşte majoritatea posturilor de lucru, clădirea de acces integrată în fosta hală a pieţei şi diverse clădiri anexe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO