Business Internaţional

Cu toate că băncile centrale tipăresc bani la foc automat, lipsa de acţiune a politicienilor riscă să trimită din nou Europa în ghearele pieţelor

Cu toate că băncile centrale tipăresc bani la foc automat, lipsa de acţiune a politicienilor riscă să trimită din nou Europa în ghearele pieţelor

Mariano Rajoy, premierul Spaniei: „Suntem Spania, nu Uganda“. Foto: European Union

Autor: Bogdan Cojocaru

18.09.2012, 00:04 586

Euro s-a depreciat ieri faţă de dolar şi yen pentru prima dată în ultimele cinci zile, bursele au scăzut, iar costurile de finanţare ale Spaniei au început să urce după un sfârşit de săptămână în care zeci de mii de por­tughezi şi spanioli au protestat faţă de austeritatea la care ţările lor s-au angajat pentru a respecta cerinţele bugetare care vin odată cu statutul de membru al UE.

Pieţele au penalizat şi incertitudinile cu care poli­ticenii europeni au acoperit trei probleme importante, respectiv un bailout suveran pentru Spania, prelungirea progra­mului de austeritate al Greciei şi stabilirea unui supraveghetor comun pentru băncile zonei euro.

Deşi este presat să ceară un acord de asistenţă financiară externă pentru a beneficia de ajutorul nelimitat promis de BCE de mai mulţi oficiali europeni, guver­nul spaniol condus de premierul Mariano Rajoy nu a decis încă dacă va solicita sprijin de la BCE şi pare că încearcă să evite asu­marea unui program prin care să cedeze par­ţial suveranitatea către foruri internaţionale, scrie The Wall Street Journal. Semnalele trimise de Madrid sunt, probabil voit, ambigue, cu Rajoy reticent să ceară ajutor, iar ministrul de finanţe Luis de Guindos indicând că vrea asistenţă cât de curând posibil. De asemenea, un ziar olandez a scris că Madridul negociază un bailout de 300 mld. euro cu FMI şi BCE. Cele două insti­tuţii au negat rapid infor­maţiile.

Pentru Spania, bailout-ul va mai întârzia

BCE a promis achiziţii nelimitate de obligaţiuni ale statelor cu probleme financiare, precum Spania, pentru a reduce costurile de finanţare ale acestora. Planul este sprijinit de Germania, dar vine cu condiţia aplicării unor măsuri întâlnite de obicei în acordurile de ajutor extern, precum ţinte în zona finanţelor publice şi termene pentru reformele structurale. Totodată, intervenţia BCE nu poate avea loc fără o solicitare de sprijin din partea statului. Potrivit El Pais, Rajoy l-a delegat pe de Guindos să negocieze la sânge eventualele condiţii de bailout şi să caute direcţii alternative. Această strategie a mai fost folosită de Rajoy în iunie, când problema bailout-ului Spaniei era ca şi acum în centrul atenţiei. Atunci, premierul i-a trimis lui De Guindos un SMS, devenit faimos, prin care îi cerea să fie agresiv în negocieri.

"Rezistă, suntem a patra putere în zona euro. Suntem Spania, nu Uganda. Dacă vrei să forţezi, ei vor pregăti 500 de miliarde de euro pentru Spania şi alte 700 de miliarde pentru Italia, care va trebui salvată după noi", ar scrie în SMS-ul lui Rajoy, văzut de El Mundo.

Premierul pare că pregăteşte totuşi drumul spre bailout printr-o serie de noi reforme prin care să evite austeritatea pe care o vor cere creditorii. Presa internaţio­nală scrie că Rajoy ezită să anunţe măsuri mai dure de austeritate înaintea alegerilor regionale.

Referendum antiausteritate

Între timp, sindicatele spa­niole au anunţat că sunt pregătite să declanşeze greve generale în zona serviciilor publice, în cadrul unei campanii de proteste prin care încearcă să determine convocarea unui referendum privind măsurile de austeritate. "Tăierile" nu s-au numărat printre promisiunile din campania electorală, spun sindicaliştii. De asemenea, populaţia şi companiile au retras din depozitele constituite la bănci 26 de miliarde de euro numai în iulie, ceea ce face ca raportul credite/depozite să urce de la 183% în decembrie la 187%. Reducerea depozi­telor subminează puterea băncilor de a sprijini creşterea economică. Euro s-a depreciat cu 0,2%, la 1,3102 dolari, până la ora 10:43 GMT, după ce pe 14 septembrie a atins 1,3169 dolari, cel mai ridicat nivel de după 4 mai, potrivit Bloomberg.

Merkel: Inima "îmi sângerează" la suferinţa din Grecia

Cancelarul german Angela Merkel a su­bliniat ieri dorinţa de a păstra Grecia în zona euro, dar a refuzat Atenei noi concesii, insis­tând că aceasta trebuie să aplice în conti­nuare reformele la care s-a angajat, scrie AP.

Germania, cea mai mare economie a zonei euro şi principalul finanţator al planurilor de salvare din zona euro, este însă să ajute Grecia dacă această ţară, aflată în pragul falimentului, vrea să reuşească, a afirmat Merkel. Ea a mai spus, potrivit Bloomberg, că "inima îi sângerează" la unele din suferinţele din Grecia.

Ministrul austriac de finanţe Maria Fekter a indicat că Grecia va primi câteva săptămâni în plus pentru a atinge ţintele stabilite în pachetul de bailout, dar nu şi mai mulţi bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO